Sredinom prosinca posljednji natječaj u 2021. za zakup državnih prostora

Državne nekretnine d.o.o. pripremaju posljednji ovogodišnji natječaj za zakup državnih prostora na kojem će se sredinom prosinca naći i vrlo privlačni poslovni prostori na atraktivnim lokacijama gdje se mogu graditi uspješne poslovne priče s neznatnim ulaganjima u prostore.

Jurišićeva 26, Gundulićeva 3, Palmotićeva 7 i Trg hrvatskih velikana 2 u Zagrebu, Kapucinska 44 u Osijeku i Korzo 26C u Rijeci samo su neke od lokacija s predviđenog prosinačkog natječaja za zakup 6/21, kada su posljednji put u ovoj godini poduzetnici zainteresirani za otvaranje ili preseljenje poslovanja u državni prostor pozvani na sudjelovanje na natječaju i ostvarivanje prava desetogodišnjeg zakupa.

Društvo će ponuditi u zakup prostore u sedam gradova, a osim Zagreba, uključeni su Split, Osijek, Rijeka i Kastav te Senj i Bjelovar. Zainteresirani zakupnici svoje će ponude moći dostavljati tijekom siječnja 2022., a sve zainteresirane pozivamo na praćenje web stranice Društva, hr-nekretnine.hr, na kojoj će sredinom prosinca biti objavljen natječaj 6/21.

Unatoč izazovima za gospodarstvo u uvjetima pandemije koronavirusa i nakon potresa 2020./2021. koji su u središtima gradova uzdrmali temelje povijesnih građevina u čijim se uličnim prizemlja upravo susreću raznolike poslovne djelatnosti, za Državne nekretnine d.o.o. tržište zakupa državnih prostora ostalo je relativno stabilno zahvaljujući brzoj prilagodbi novonastalim uvjetima i pravovremenim poslovnim odlukama.

Visoka uspješnost pretposljednjeg natječaja za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske od 80 posto zadržala je ukupnu uspješnost natječaja u 2021. iznad 70 posto pa s jednakim optimizmom Društvo očekuje dobru realizaciju i natječaja 6/21 koja će doprinijeti sveukupnim rezultatima. Naime, u devetomjesečnom razdoblju 2021. sklopljeno je 111 ugovora o zakupu, odnosno 55 ugovora s neposrednim posjednicima poslovnih prostora i 56 ugovora temeljem javnog natječaja, a ukupna vrijednost sklopljenih ugovora iznosi 62 milijuna kuna.

Državne nekretnine d.o.o. u tri kvartala 2021. zabilježile su rast bitnih pokazatelja poslovanja. Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 81,7 milijuna kuna, što je povećanje za 6,6% u odnosu na isto razdoblje rekordne predpandemijske 2019. te povećanje za gotovo 4% u odnosu na kriznu 2020. Istovremeno, zabilježen je i rast poslovnih rashoda koji je posljedica ispravka vrijednosti potraživanja uzrokovanog neizvjesnošću naplate, ali i povećanjem troškova pričuve kao posljedice pokretanja aktivnosti obnove nekretnina oštećenih u potresu. Državne nekretnine su u devetomjesečnom izvještajnom razdoblju ostvarile bruto dobit od 21,8 milijuna kuna uz kontinuiranu primjenu vrlo konzervativnih računovodstvenih politika.

Objavljeno: 3. prosinca 2021.