Uspješnost natječaja za zakup poslovnih prostora 4/21 visokih 80 posto

U petak, 26. studenoga 2021., u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održano je javno otvaranje ponuda za zakup 30 poslovnih prostora koje su Državne nekretnine na natječaju 4/21 ponudile u 10 hrvatskih gradova. Na natječaj su pristigle 124 ponude za 24 poslovna prostora čime je ostvarena visoka uspješnost natječaja od 80 posto.

Najveći broj ponuda pristigao je za dva poslovna prostora u zagrebačkoj prvoj zoni i jedan u nultoj, odnosno prvi je sa 16 pristiglih ponuda prostrani ulični prostor od 95 m2 u Vlaškoj 24, drugi s 15 ponuda, također prostran, prostor od 105 m2 u Tkalčićevoj 50, a treći s 13 pristiglih ponuda je manji poslovni prostor od 20-ak m2 u Dežmanovom prolazu.

Prema preliminarnim rezultatima postignuti iznos ponuđene zakupnine u odnosu na minimalne početne cijene zakupa šest puta je veći za poslovni prostor u Vlaškoj, a gotovo četiri puta za prostore u Tkalčićevoj i Dežmanovoj. Ipak, rekorder s ponuđenom osam puta većom zakupninom od početne je dvorišni prostor na središnjem zagrebačkom trgu za koji je na natječaju pristiglo sedam ponuda.

U ostalim gradovima, veći interes iskazan je za prostore u Splitu, u Teutinoj i Sinjskoj ulici, u Puli za prostor na Rivi i u Županijskoj ulici u Osijeku. Za poslovne prostore u Varaždinu i Karlovcu pristigla je po jedna ponuda, a bez zainteresiranih ponuditelja na ovom su natječaju ostali prostori u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Rijeci te poslovni prostor koji je bio ponuđen u gradu Cresu na istoimenom otoku.

Službeni rezultati provedenog natječaja 4/21 i zapisnik s otvaranja ponuda bit će objavljeni do kraja sljedećeg tjedna, a najpovoljniji ponuditelji bit će obaviješteni i putem pošte ili elektroničke pošte na adresu koju su naveli u ponudi. Sljedeći natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske je u pripremi, a plan je objaviti ga do kraja godine.

Objavljeno: 26. studenoga 2021.