Web Državnih nekretnina prilagođen za korištenje osobama s invaliditetom

Državne nekretnine d.o.o. prilagodile su svoje internetske stranice osobama s invaliditetom s ciljem lakšeg pristupa informacijama svim korisnicima i objavile Izjavu o pristupačnosti u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske i Direktivom (EU) 2016/2102 te omogućile korisnicima pružanje povratnih informacija radi daljnjeg unapređenja mrežne pristupačnosti.

Kod odabira programskih rješenja vezanih i za platformu i za sadržaj uzeta su u obzir načela uočljivosti, operabilnosti, razumljivosti i stabilnosti. Implementirana rješenja osobama bez teškoća ne smetaju, a istovremeno osobama s vizualnim, slušnim, motoričkim ili kognitivnim poteškoćama pojednostavljuju korištenje stranica na način da im uklanjaju prepreke u interakciji.

Izbornik pristupačnosti internetske stranice hr-nekretnine.hr aktivira se klikom na ikonu izbornika pristupačnosti koja se pojavljuje u desnom gornjem kutu stranice, a korisnici samostalno mogu birati između dvije varijante povećanog kontrasta, odabrati prikaz uvećanog teksta ili odabrati font prilagođen korisnicima s disleksijom.

Kako bi korištenje mrežnih stranica Društva bilo što pristupačnije bez potrebe za zasebnim odabiranjem dodatnih postavki, unutar svih su stranica za strojne čitače i čitače ekrana prilagođeni i implementirani HTML elementi naslova i njihovi atributi te su dodani tagovi za objašnjenje sadržaja na fotografijama, a za lakše uočavanje i odabir linkova, klikabilni su elementi povećani te je omogućeno da se svim linkovima može pristupiti i pomoću tipkovnice.

Objavljeno: 13. studenoga 2020.