Godišnja protupožarna vježba uspješno održana na otoku Vangi

U četvrtak, 25. svibnja 2023., na Vangi je održana godišnja metodsko pokazna protupožarna vježba u organizaciji pripadnika vatrogasne postrojbe Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske, javne vatrogasne postrojbe Pula i Državnih nekretnina d.o.o. s ciljem uvida u spremnost i usklađenost svih dionika u izvanrednim situacijama.

Protupožarna vježba izvedena je u skladu s programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara simulacijom požara na otoku Vanga u vrijeme kada je štićena osoba u rezidenciji. S obzirom na to da nadolazeća ljetna sezona nosi znatno povećan požarni rizik na otočju, scenarijem su obuhvaćene tri različite okolnosti u nastanku požara na trima lokacijama.

Prvi scenarij vježbe bio je da se na otoku zatekne nepoznata osoba od strane osiguranja Počasno-zaštitne bojne u potpaljivanju niskog raslinja. U daljnjem tijeku vježbe pojavljuje se drugi požar u krugu rezidencije koji je uočilo osoblje rezidencije te dojavilo osiguranju o novom požaru. Za kraj pokazno protupožarne vježbe simuliran je požar koji potpaljuje nepoznata osoba na poziciji trajektnog pristaništa, a uočen je od strane osiguranja.

Svi subjekti na otoku vježbu su ocijenili uspješnom, a komplementarnim pristupom prikazana je spremnost i usklađenost u spašavanju ljudi i imovine te je provjerena ispravnost opreme. Cilj vježbe bio je i detektirati eventualne propuste u koracima koje nije moguće unaprijed predvidjeti. Kako bi svi sudionici bili što bolje obučeni i spremni nositi se s novim izazovima u osiguranju, krug državnih rezidencija usuglašen je i za mjesto održavanja protupožarne vježbe u sljedećoj godini.

Objavljeno: 26. svibnja 2023.