Praktična nastava Škole za odgoj i obrazovanje Pula na Brijunima

U okviru projekta implementacije Zavičajne nastave u školama pod nazivom Agrunjamija ostvarena je suradnja između Državnih nekretnina i Škole za odgoj i obrazovanje Pula, škole u kojoj se nastava odvija po principu škole za život s ciljem da se njezine učenike što bolje osposobi za svakodnevni život i rad.

Početkom studenoga na Brijunima smo dočekali učenike ove škole i omogućili im održavanje terenske nastave na jedinstvenoj brijunskoj lokaciji. Nesvakidašnje goste dočekali su zaposlenici Državnih nekretnina i poželjeli im dobrodošlicu u ime cijelog Društva, a nakon pozdravnog govora, naučili su ponešto o povijesti, sortama i uzgoju mandarina, od kojih su prve na brijunskom otočju zasađene još krajem 70-ih godina prošloga stoljeća.

Prije početka praktične nastave u vidu berbe, učenicima je održana pokazna vježba pravilnog načina berbe mandarina te su bili uključeni i u demonstraciju cjelokupnog procesa, od berbe i skladištenja do pakiranja ubranih plodova.

Da je naš trud urodio plodom, potvrdile su i riječi nastavnice Gordane Bošnjak kojima je opisala doživljeno iskustvo na Brijunima: „Sa svih strana upijali smo toliko ljepote, dobrote i milote, kako od prirode, tako i od ljudi, da nismo niti bili svjesni kako je ustvari taj doživljaj bio vrlo neobičan i neuobičajen. Osim toga, bili smo i ugošćeni s istim poštovanjem, gostoprimstvom i druželjubivošću kao i svi veliki i ugledni gosti prije nas. Stoga smo od sveg srca zahvalni.“

Škola za odgoj i obrazovanje Pula, uz osnovnu školu, po posebnom programu odgaja i obrazuje i 12 učenika u 3 razreda srednje škole. Zahvaljujući odabranoj temi agruma u Istri, 11 učenika koji se obrazuju za pomoćna strukovna zanimanja i njihovi voditelji, u predivnom su okruženju zaštićene prirode doživjeli nesvakidašnje iskustvo i proveli dan u edukaciji, berbi i prijateljskom ozračju.

Objavljeno: 12. studenoga 2019.