Potpisana Povelja o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050.

Državne nekretnine d.o.o. potpisale su 6. lipnja 2022. Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. Povelju je uime tvrtke potpisala direktorica Mirela Habijanec u sklopu šestog Otvorenog dijaloga partnera na temu „Inicijative Obnove zgrada“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Povelja o dekarbonizacijiOrganizator otvorenih dijaloga i glavni nositelj inicijative je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a Poveljom se želi stvoriti široka mreža povezanih stručnjaka spremnih na dijalog i ostvarenje zajedničkog cilja realizacije vala obnove postojećih zgrada i transformacije postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada. Tvrtka je potpisivanjem Povelje pružila potporu te će u onim aktivnostima u kojima bude moguće sudjelovati u podizanju svijesti i promicanju dekarbonizacije zgrada.

Sadržaj povelje odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije s ciljem dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva.

Otvoreni dijalog partnera okupio je predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice, stručne i zainteresirane javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija. Do sada je Povelju potpisalo 77 partnera, a nakon šestog Otvorenog dijaloga broj potpisnika, zajedno s Državnim nekretninama, povećan je za 8 partnera.

Objavljeno: 10. lipnja 2022.