Čuvamo što je vrijedno uz EKO PATROLU 2022. u velikoj akciji čišćenja podmorja na Brijunima

U ponedjeljak, 23. svibnja, završila je vikend akcija čišćenja podmorja, Eko-patrola 2022., u organizaciji JUNP-a Brijuni, agencije Plava promocija i Državnih nekretnina. Akcija je započela u subotu čišćenjem akvatorija fažanske luke, nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni, gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu, a završila u ponedjeljak čišćenjem akvatorija oko otoka brijunskog arhipelaga, Vange i Galije.

U čišćenju brijunskog akvatorija u cilju izvlačenja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa sudjelovalo je 40 ronilaca, tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, pripadnici Počasno-zaštitne bojne, članovi HRVI Nemo-Adriatic te članovi RIS Kutina. Djelatnici Državnih nekretnina, zajedno s djelatnicima Komunalca te mještanima Općine Fažana, sudjelovali su u osiguranju područja ronjenja i odvozu izvađenog otpada.

Čast nam je sudjelovati u organizaciji čišćenja podmorja i pružiti aktivni doprinos za čisto more. Ekološke akcije čišćenja potrebne su kako bismo osvijestili negativan utjecaj čovjeka na podmorje, odnosno na potrebu očuvanja flore i faune našeg podmorja. Sve ono što čovjek nemarno odbaci u more na neki način mu se vrati na tanjur. Čuvajmo što je vrijedno i ako smo ovom zajedničkom akcijom barem malo podignuli svijest o očuvanju našeg mora, vrijedilo je“, istaknuo je Nikola Brščić iz Državnih nekretnina po završetku akcije zaključene čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

Eko-patrola 2022. održana je pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a podmorje Brijuna pripada mreži Natura 2000, najvećoj ekološkoj mreži koji čine područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije.

Objavljeno: 24. svibnja 2022.