Društvo Državne nekretnine u 9 mjeseci proračunu uprihodilo gotovo 30 milijuna kuna

Unatoč koronakrizi i izazovima u 2020. godini društvo Državne nekretnine d.o.o. nastavilo je s aktivnostima stavljanja u funkciju nekretnina u državnom vlasništvu te je državnom proračunu do kraja rujna 2020. uprihodilo gotovo 30 milijuna kuna s osnove dobiti, a Društvo je lani ostvarilo rekordne poslovne rezultate, navodi Poslovni dnevnik u članku “Prihodi od državnih nekretnina uspjeli dosegnuti 71% planiranog“.

Društvo, na čijem čelu je direktorica Renata Sabo, ostvarilo je rekordne rezultate u 2019., a unatoč krizi i izazovima aktualne poslovne godine poslovanje se zadržava na razini plana za 2020., uz prilagodbu aktualnom gospodarskom stanju po principu rolling forecasta, te se aktivnim planiranjem u ravnoteži drže strategija i fleksibilnost.

Društvo je do sada zaključilo ukupno 790 ugovora o zakupu ukupne vrijednosti više od 309 milijuna kuna, a interes koji je tržište iskazalo na posljednja tri natječaja za zakup dodatni je razlog za optimizam te je ocijenjeno za Poslovni kako su natječaji za zakup ostali u trendovima uspješnosti kao i do sada.

Realizacija planiranog i budući koraci 

Kod realizacije plana za ovu godinu još se uvijek zbrajaju posljedice s obzirom i na pomoć tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, odnosno otpisana su potraživanja od 5,6 milijuna kuna i druge mjere pomoći, no istaknuto je da ovo nije vrijeme u kojem se žali za neostvarenim planovima, već je potreban fokus na izlazak iz gospodarske i zdravstvene krize sa što manje posljedica te je i prilika za okretanje ka novim poslovnim modelima koji će stvarati prihode i nakon pandemije.

Zaključno, u fokusu Državnih nekretnina iduće će godine ponajviše biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, usklađivanje stanja na terenu s internim evidencijama i pravna zaštita države, istodobno velik će izazov biti upravljanje potraživanjima, te realizacija sudskih procesa. Značajan dio resursa usmjerit će i na društveno odgovorno i efikasno upravljanje stanovima koji čine preko 70% ukupnog portfelja te na facility management, naročito nakon posljedica koje je ostavio potres.

Izvor: Poslovni dnevnik/Državne nekretnine

Objavljeno: 6. studenoga 2020.