Članica Uprave u emisiji Informer istaknula rezultate poslovanja Državnih nekretnina u 2019. kao i pomoć poduzetnicima u krizi

Članica Uprave i direktorica trgovačkog društva Državne nekretnine d.o.o., Renata Sabo, u televizijskom je prilogu emisije Informer izvijestila o prošlogodišnjim rekordnim poslovnim rezultatima Društva: “Govorimo o povećanju i ostvarenju rasta neto dobiti za više od 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, govorimo o rastu prihoda od 17 posto, govorimo o uvećanju vrijednosti aktive za preko 50 posto, i istovremeno je Društvo uspjelo smanjiti rashodovnu stranu za 14 posto.”

Tema i povod za razgovor bio je aktualni natječaj za zakup 31 poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za koji se ponude mogu predati do petka, 6. studenoga 2020., do 12 sati, a unatoč koronakrizi, najavljeni su i budući natječaji s obzirom na to da interes za zakup poslovnih prostora u državnom vlasništvu i dalje postoji.

Davanje poslovnih prostora u zakup aktivnost je od koje Državne nekretnine d.o.o. ostvaruju 75 posto prihoda, a ukupna vrijednost ugovora o zakupu trenutačno iznosi oko 310 milijuna kuna. Ostvarena dobit u periodu od 2014. do 2019. porasla je više nego duplo pa je tako u državni proračun ove godine uplaćeno 29,5 milijuna kuna, istaknuto je u emisiji Informer. U osvrtu na prošlogodišnje povećanje prihoda ocjenjeno je kako je na rast utjecala i izmjena Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora.

Donedavni zakupnik u prilogu je istaknuo i pohvalio transparentnost natječaja za zakup poslovnih prostora te cjenovnu konkurentnost prostora na upravljanju Državnih nekretnina, uz pojašnjenje da su državni prostori 30 – 40 posto povoljniji čak i kada se uzmu u obzir i zakupnina i ostali režijski troškovi.

Članica Uprave – direktorica Društva Renata Sabo osvrnula se i na utjecaj koronakrize na poslovanje u 2020. kao i mjeru pomoći poduzetnicima u obliku otpisa potraživanja za zakupnine: “Nakon što je vlada donijela i dodatne mjere, ovo trgovačko društvo je zaprimilo i obradilo preko 1500 zahtjeva za otpis tako da možemo reći na današnji dan da je otpisano nešto manje od 6 milijuna kuna zakupnina”, zbog čega Društvo za tekuću godinu ne očekuje ostvarenje prošlogodišnjih povijesnih rezultata.

Objavljeno: 4. studenoga 2020.