U veljači 2021. raspisan prvi ovogodišnji natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu države

Prvim natječajem Državnih nekretnina d.o.o. za zakup poslovnih prostora u vlasništvu države u 2021. obuhvaćeno je 29 nekretnina, od kojih se 11 nalazi u Zagrebu, a preostale se nalaze u drugih 11 hrvatskih gradova, od Osijeka do Dubrovnika.

Riječ je o nekretninama na atraktivnim lokacijama veličine od 10 m2 do 250 m2, početnih iznosa zakupa za pojedine poslovne prostore već od 490 kn. Najveći početni iznos mjesečne zakupnine je u gradu Dubrovniku i iznosi 600 kn/m2 za prostor unutar povijesne jezgre, dok se cijena ponuđenog četvornog metra u Zagrebu kreće od 80 kn na više.

Osim u Zagrebu, prostori za zakup nalaze se i u Osijeku, Zadru, Splitu, Bjelovaru, Dubrovniku, Opatiji, Slavonskom Brodu, Karlovcu i Varaždinu. S obzirom na istaknutu potražnju, oglašeni su i poslovni prostori u Petrinji i Vrginmostu, koji nisu stradali u potresima, a nalaze se u zgradama novije gradnje. Početna je cijena određena prema kriteriju jedinice lokalne samouprave i iznosi već od 10 kn/m2, odnosno 12 kn/m2.

Poslovni prostori daju se u zakup na rok od 10 godina, a ugovor se sklapa s najpovoljnijim ponuditeljem koji je ispunio uvjete natječaja i ponudio najviši iznos zakupnine. Pregledi prostora počinju 15. ožujka 2021. te se prostori zakupljuju u viđenom stanju, a sve što potencijalni ponuditelji žele saznati o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu države, mogu pronaći na linku: Što trebate znati ako ste zainteresirani za zakup poslovnog prostora?

U prvoj godini pandemije Državne nekretnine omogućile su zakupcima poslovanje na atraktivnim lokacijama u deset gradova Hrvatske, a poslovni su subjekti, unatoč kriznoj godini kao i ograničenjima u poslovanju, kontinuirano iskazivali interes za zakupom prostora.

Prvi ovogodišnji natječaj za zakup prostora u vlasništvu države otvoren je do 26. ožujka 2021. do 12:00 sati, do kada zainteresirani ponuditelji mogu dostaviti svoje ponude poštom na adresu Državne nekretnine d.o.o., Planinska 1, Zagreb ili osobno u pisarnicu Društva, poštujući epidemiološke mjere. Detaljne informacije o prostorima, s fotografijama i uvjetima natječaja, nalaze se na linku: Natječaj za zakup poslovnih prostora 1/21.

Objavljeno: 1. ožujka 2021.