Oslobađanje od plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora

Pandemija koronavirusa i odluke Stožera civilne zaštite za sprečavanje pandemije i očuvanje zdravlja građana utječu na gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj. Kako bi pomogle poslovnim subjektima na koje utječu odluke Stožera, Državne nekretnine d.o.o. oslobodit će 100% obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora one subjekte kojima je obustavljen rad i obavljanje djelatnosti temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a prema Odluci Vlade Republike Hrvatske koju je predstavio resorni ministar Darko Horvat.

Dodatna mjera pomoći u cilju održavanja poslovne aktivnosti i gospodarstva uslijed pandemije odnosi se i na poslovne subjekte koji su imali pad prihoda od 60% i veći, a u razdoblju od 1. prosinca 2020. pa sve dok su na snazi Odluke stožera o obustavi rada i djelatnosti. Zakupnici i korisnici prostora u vlasništvu RH s navedenim padom prihoda bit će oslobođeni obveze plaćanja zakupnine razmjerno padu prihoda ostvarenog u istom mjesecu prethodne godine. Primjena mjere pomoći s padom prihoda odnosit će se na one subjekte koji su pogođeni epidemiološkim mjerama, a zadržali su radnike.

Obje mjere obuhvaćaju zakupnike koji imaju zaključen ugovor o zakupu, sporazum o obročnoj otplati i korisnike kojima se izdaju računi u ime naknade za korištenje te se procjenjuje da bi se navedenim mjerama za mjesec prosinac poduzetnike u državnim prostorima oslobodilo davanja oko 2 milijuna kuna.

Podsjetimo, trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. tijekom proljetnog lockdowna pomoglo je gospodarstvenicima na način da je otpisalo potraživanja za zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u iznosu većem od 5,7 milijuna kuna.

Društvo dosada za mjesec prosinac 2020. nije ispostavilo račune onim korisnicima prostora za koje je ocijenjeno da im je Odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad. Detaljne informacije o provedbi oslobođenja od plaćanja zakupnina/naknada za korištenje poslovnih prostora bit će objavljene na ovoj internetskoj stranici u što skorijem roku kako bi korisnici na vrijeme imali kompletnu i relevantnu informaciju.

Objavljeno: 3. prosinca 2020.