Obavijest poslovnim subjektima o mogućnostima korištenja mjere za otpis potraživanja u svibnju

Korisnicima i zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. uz račune su dostavljene obavijesti o mogućnosti otpisa potraživanja zakupnine i naknade, kao pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa i nakon potresa u gradu Zagrebu i okolici.

Nakon zaprimanja zahtjeva za mogući otpis po računima za travanj, obavještavamo korisnike i zakupnike kojima su navedene nepogode ostavile posljedice na poslovanje, da će i s računima za svibanj zaprimiti obavijest o mogućnosti otpisa potraživanja kao i novi evidencijski obrazac koji je potrebno ispuniti i dostaviti Društvu.

Obrazac je moguće preuzeti i ovdje, a potrebno ga je dostaviti najkasnije do 18. svibnja 2020. elektroničkom poštom na adresu: info.poslovniprostori@hr-nekretnine.hr ili poštom na: DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o., Planinska ulica 1, 10 000 Zagreb; u oba slučaja s naslovom “Evidencija – otpis potraživanja zakupnine/naknade za poslovne prostore”.

Podatke u obrascu označene zvjezdicom (*) potrebno je dostaviti isključivo na adresu eletroničke pošte: info.poslovniprostori@hr-nekretnine.hr, najkasnije do 10. lipnja 2020.

Eventualni otpis računa za svibanj, jednako kao i onaj za travanj, moguće je zatražiti temeljem tri razloga: zbog zabrane obavljanja rada sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, zbog oštećenja poslovnog prostora u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. i zbog pada prihoda poslovanja uslijed epidemije koronavirusa.

Zakupnici i korisnici koji ne budu ispunjavali uvjete za otpis potraživanja, temeljem Odluke Ministarstva državne imovine o odgodi plaćanja zakupnine i naknade za korištenje za poslovne prostore i dalje će moći koristiti ovu mjeru kojom je plaćanje zakupnine odgođeno za prva 3 mjeseca u odnosu na rok plaćanja, počevši od 1. ožujka 2020., a za vrijeme trajanja navedene Odluke neće se obračunavati zakonske zatezne kamate, neće se primjenjivati mjere prisilne naplate, niti će se izjavljivati otkazi odnosno raskidi ugovora o zakupu.

Objavljeno: 8. svibnja 2020.