Na Brijunima uspješno održana protupožarna vježba

U četvrtak, 20. svibnja 2021., na brijunskom otočju održana je protupožarna vježba s ciljem usklađenog djelovanja ljudstva i tehnike u spašavanju imovine i gašenju požara, a u njezinu su provođenju sudjelovali pripadnici Državnih nekretnina, Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, Hrvatske vojske i DVD-a Fažana.

Metodsko-pokaznom vježbom izvedena je simulacija požara na Bijeloj Vili u vrijeme kada je štićena osoba u rezidenciji, a osim evakuacije štićene osobe i gostiju, organizirana je i simulacija evakuacije umjetnina i vrijednih premeta iz požarom ugrožene zone.

Na prijedlog voditelja službe zaštite i nadzora JU NP Brijuni i Savjetnika za zaštitu od požara i sigurnost DN-a vježbu su ove godine uz pomoć starijih kolega moderirali mlađi djelatnici s ciljem prenošenja znanja mlađim generacijama koje će u budućnosti preuzeti odgovornost za sigurnost brijunskog otočja i nacionalnog parka.
Savjetnik DN-a, Martin Filipović, izrazio je zadovoljstvo zajedničkim uvježbavanjem i naglasio važnost dobre suradnje: „Protupožarna vježba je komplementarna jer je požar zajednički, ne poznaje administrativne granice između tri različita subjekta na otoku te je važno da smo svi usklađeni. Vrijeme nam je bilo sekundarno, nismo mu željeli robovati jer je cilj bio provjeriti korake u čitavom protokolu, tko što radi, utvrditi eventualne propuste koji se ne mogu unaprijed predvidjeti te provjeriti opremu, sustav radio veza i ostala sredstva.“

Protupožarna vježba održava se jednom godišnje sukladno programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara te daje uvid u spremnost svih subjekata u izvanrednim situacijama.

Objavljeno: 24. svibnja 2021.