Kornjača koju je na brijunskoj obali pronašao zaposlenik Državnih nekretnina oporavlja se u Aquariumu Pula

U Centru za oporavak morskih kornjača Aquariuma Pula svoju bitku za opstanak vodi morska kornjača iz porodice Testudines, vrste glavata želva ili lat. Caretta caretta, a imena Ivan po zaposleniku Državnih nekretnina koji ju je u ranim jutarnjim satima, u četvrtak, 10. veljače 2022., prilikom dolaska na otok Vangu uočio kako pluta na površini mora.

Suradnjom prirode i čovjeka, more je svoje nemoćno stvorenje dovelo do obale brijunskog otočja, a da je ovaj mužjak glavate želve danas upućen na rendgensko snimanje kako bi se vidjelo koliko je teško njegovo stanje, zaslužna je Ivanova dobrostiva reakcija jer je, vidjevši kako daje određene znakove života, kontaktirao stručnu službu NP Brijuni. Njihov voditelj preuzeo je kornjaču i prevezao ju do akvarija u Puli gdje je utvrđeno da je riječ o mužjaku glavate želve koji teži 5 kg i da je u vrlo teškom stanju. Imao je vodu u plućima i zadobio tešku ozljedu desnog oka na koje ne vidi. Uz infuziju i antibiotike krenulo je na bolje, izbacio je svu vodu iz pluća, a s terapijom je nastavljeno.

Prema informacijama Instituta plavi svijet, najveća prijetnja morskim kornjačama ipak je interakcija s ljudima. Iako su sve vrste morskih kornjača zaštićene, još se uvijek suočavaju s ulovom u ribolovne alate te se procjenjuje da se pridnenim koćama u Jadranskom moru svake godine ulovi preko 5.000 morskih kornjača. Drugi uzrok smrtnosti morskih kornjača je i ribolov parangalom jer se udice lako progutaju pa kornjačama uzrokuju ozbiljne ozljede probavnog trakta.

Centar za oporavak morskih kornjača unutar pulskog Aquariuma koji skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a osim liječenja i skrbi, različitim aktivnostima nastoji osvijestiti širu javnost o njihovoj zaštiti, čemu se nadamo da smo zahvaljujući reakciji našega Ivana i mi doprinijeli.

Morskom Ivanu želimo da prodiše punim plućima i slobodno zapliva morskim bespućima.

Objavljeno: 18. veljače 2022.