Državne nekretnine za čišći akvatorij u okviru projekta Eko Fažana 2021.

Državne nekretnine d.o.o. primile su zahvalnicu za sudjelovanje u Ekološkoj akciji čišćenja podmorja kojom je u okviru projekta “EKO Fažana 2021.” obuhvaćen akvatorij fažanske luke i obližnjih plaža. Posudbom brodice i angažmanom oko nadgledanja i osiguravanja morskog područja na kojem se obavljalo čišćenje rado smo se odazvali organizatorima, Turističkoj zajednici Općine Fažana i Pomorsko športsko ribolovnom društvu Sardela iz Fažane, te podržali postojeću tradiciju održavanja ovog projekta s ciljem senzibiliziranja javnosti o stanju morskog okoliša i negativnom utjecaju čovjeka na biljni i životinjski svijet podmorja.

Tijekom dopodneva u subotu, 22. svibnja 2021., ronioci ronilačkih klubova CPA Pula, Javne vatrogasne postrojba Pula, KPA Uljanik, PŠRD Sardela, Počasne zaštitne bojne s Brijuna, Centra za istraživanje mora – Institut Ruđer Bošković, Rovinj, JK Brioni, Fažana i KPA Medulin izvukli su na obalu puno plastike, limenih boca, plastičnog jednokratnog pribora za jelo, ribolovne opreme, cijevi, različitog sitnog otpada, ali i ogromnu gumu, najvjerojatnije od bagera, i 15-tak automobilskih guma.

Projekt “EKO Fažana 2021.” održava se već pet godina, a osim što je prvi put ostvarena suradnja s Državnim nekretninama kao jednim od aktivnih korisnika luke Fažana, projekt je ove godine prve prvi put financiran EU sredstvima. Petar Ristovski, koji je ispred Državnih nekretnina aktivno sudjelovao osiguravanjem luke za ulazak i izlazak ronioca, prvenstveno potaknut željom da naše podmorje bude čisto, izrazio je ispred Društva zadovoljstvo jer je mogao doprinijeti ovoj hvalevrijednoj akciji: “Dijeleći zajednički cilj s lokalnom zajednicom, vjerujemo kako ova prva suradnja u čišćenju podmorja nije i posljednja te ostajemo otvoreni za odaziv i sudjelovanje u budućim ekološkim akcijama.” Društvo u dogledno vrijeme planira i samo organizirati akciju koja će doprinijeti širenju ekološke svijesti i brige o očuvanju okoliša.

Objavljeno: 25. svibnja 2021.