Zakup kvadrata u Ilici jeftiniji nego u Ljubljani ili Bratislavi

Za zakup 20 četvornih metara u Ilici u prosjeku ćete izdvojiti cca 11.250 kn mjesečno, podaci su to iz izvještaja američke tvrtke za nekretninske usluge Cushman i Wakefield.

Američka tvrtka Cushman i Wakefield provela je istraživanje o najskupljim svjetskim shopping ulicama 2019.  Istraživanje je obuhvatilo shopping ulice u 68 država svijeta, većinom u glavnim gradovima. Obuhvaćene su one ulice za kupovinu u kojima među lokalima prevladavaju poznate trgovine odjećom i obućom, obrtničke radnje i marketi, a zagrebačka Ilica u ovom se istraživanju pozicionirala na 40. mjesto.

Tvrtka Cushman i Wakefield navodi da je u 2019. cijena mjesečnog zakupa četvornog metra u Ilici u prosjeku bila 562,50 kn. Prema rezultatima istraživanja zakup kvadrata u zagrebačkoj Ilici jeftiniji je nego u centru Italije, ali skuplji nego u shopping ulicama Ljubljane, Sofije ili Bratislave. Gledajući unazad pet godina, u navedenim istraživanjima Ilica je pozicionirana od 40. do 50. mjesta, a najskuplja je bila 2018. kada je zauzela 39. mjesto. U Ilici je u zakupu više od 4 000 mposlovnih prostora u vlasništvu države, a prosječna cijena zakupljenog četvornog metra iznosi 106,72 kn.

Zanimljivo je kako najskuplji prostor za zakup nije u Americi, već se nalazi u Hong Kongu i tako je već dvije godine za redom. Za godišnji zakup kvadrata u Causeway Bayu izdvojit ćete 26 tisuća eura dok ćete za lokal u njujorškoj Upper 5th Avenue izdvojiti četiri tisuće eura manje.  Hong Kong je Ameriku skinuo s trona najskupljeg kvadrata 2018. godine, do kada je pet godina primat imala Amerika.

Od europskih metropola izdvajamo iz izvještaja za 2019. i londonski New Bond Street gdje je godišnji  zakup kvadrata 16 tisuća eura te parišku aveniju Champs Élysées u kojoj je zakup cca dvije tisuće eura jeftiniji.

Objavljeno: 10. siječnja 2020.