Vodič Ministarstva graditeljstva za podnošenje zahtjeva za obnovu zgrada nakon potresa

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo je vodič s osnovnim informacijama o podnošenju zahtjeva za obnovu, odnosno uklanjanje oštećenih građevina i njihove obnove u skladu s utvrđenim stupnjem oštećenja od posljedica potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju.

Zagrebački potres je uzrokovao oštećenja na 25 tisuća zgrada i prouzročio štetu koja se procjenjuje na iznos od 86 milijardi kuna. Na sljedećem linku možete pogledati informacije iz vodiča: Vodič za podnošenje zahtjeva za obnovu zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Obrasci za podnošenje zahtjeva dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, u tijeku je i izrada internetske aplikacije e-Obnova koja će proces obnove od zaprimanja zahtjeva do realizacije učiniti transparentnim, a podnošenje zahtjeva lakšim i bržim. Do tada, popunjene obrasce zajedno s pripadajućom dokumentacijom dostavljaju se osobno ili preporučeno poštom na adresu Ministarstva, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb, naslova “Zahtjev-obnova nakon potresa”.

Ministarstvo je izradilo i upute za stanovnike Banovine u kojima se navodi koja prava trenutno mogu ostvariti:

Podsjetimo da je 5. veljače 2021. Hrvatski sabor izglasao izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom kojima se, nakon razornih petrinjskih potresa od 28. i 29. prosinca 2020., primjena zakona, uz područje Zagreba, Zagrebačke i Karapinsko-zagorske županije, proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Prema zakonu, na području na kojem je proglašena katastrofa, država će u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici, a odredbe zakona primjenjivat će se na sva područja koja bi eventualno kasnije mogla biti pogođena potresom. Fondu za obnovu, kao glavnom provedbenom tijelu u obavljanju stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenju provedbe programa mjera obnove, zakonskim se izmjenama nadležnost proširila i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Objavljeno: 8. veljače 2021.