Unatoč krizi uspješnost listopadskog natječaja za zakup veća od 80 posto

Na natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske 6/20, objavljen u listopadu, pristiglo je 69 ponuda za 26 od 31 poslovnog prostora. Uspješnost natječaja veća od 80 posto opravdala je interes koji nam potencijalni zakupnici redovito i u ovom izazovnom vremenu iskazuju za zakupom državnih poslovnih prostora.

Većina ponuditelja pristustvovala je otvaranju ponuda koje je održano u petak, 6. studenoga 2020. u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Dežmanovoj ulici u Zagrebu. Kako bismo zaštitili zdravlje i ponuditelja i zaposlenika, otvaranje je organizirano uz poštovanje epidemioloških mjera.

Rekorder natječaja po broju pristiglih ponuda je poslovni prostor u Splitu na Obali kneza Branimira, a u konkurenciji 9 ponuditelja, za ovaj prostor od 87 m2 s početnom mjesečnom zakupninom od 90 kn/m2, na natječaju je postignut iznos od 230 kn/m2.

Od 22 prostora ponuđena u Zagrebu, najviše je ponuda pristiglo za poslovni prostor od 26 m2 u Gundulićevoj 23, slijedi ga poslovni prostor u Ulici Ivana Dežmana 2, a treći po broju pristiglih ponuda su prostori na Trgu kralja Tomislava 17 i Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu.  Zgrebački, površinom najveći poslovni prostor od 118 m2 na Trgu žrtava fašizma s početnom zakupninom od 62 kn/m2 postigao je cijenu od 101 kn/m2, a osječki najmanji postigao je cijenu od 115 kn/m2, što je dvostruko više od početne.

Za poslovne prostore u Zagrebu na lokacijama Gajeva 6, Ilica 89/1 i Nad lipom 4A nije bilo ponuda te je Državnim nekretninama moguće iskazati interes za zakupom, kako za druge porostore tako i za ove, a kako bi ih se uvrstilo u jedan od sljedećih natječaja, kao i za one u Karlovcu i Vinkovcima, koji su ostali bez ponuditelja.

Službeni rezultati provedenog natječaja 6/20 i zapisnik s otvaranja ponuda bit će objavljeni sredinom tjedna na internetskim stranicama Državnih nekretnina d.o.o., a najpovoljniji ponuditelji bit će obaviješteni i putem pošte ili elektroničke pošte na adresu koju su naveli u ponudi. Sljedeći natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske je u pripremi, a plan je objaviti ga do kraja godine.

Objavljeno: 9. studenoga 2020.