U tijeku je program optimizacije upravljanja nekretninama u vlasništvu RH u suradnji s EU i EBRD

Republika Hrvatska upravlja značajnim portfeljem nekretnina, a jedan mali dio tog portfelja čini i oko sedam tisuća nekretnina (stanova i poslovnih prostora) kojima upravlja tvrtka Državne nekretnine d.o.o.

Program optimizacije upravljanja nekretninama, izrađen na prijedlog resornog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, financiran je sredstvima EU putem Instrumenata za tehničku potporu (TSI), a korisnici programa su resorno ministarstvo te Državne nekretnine. Program je ujedno i usklađen s reformskim paketom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u suradnji s Europskom komisijom za potporu strukturnim reformama pruža podršku implementaciji optimizacije. Na projektu sudjeluje pet odabranih savjetničkih timova koji će izraditi preporuke za poboljšanje hrvatskog institucionalnog okvira i unapređenje postojećeg sustava upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, obuhvaćajući i nekretnine kojima upravljaju Državne nekretnine d.o.o.

Detaljnije informacije nalaze se na linku resornog ministarstva: Program optimizacije upravljanja nekretninama u vlasništvu RH u zamahu.

Objavljeno: 22. ožujka 2022.