U sinergiji sa zakupnicima aktivirana državna imovina

Državne nekretnine d.o.o. u periodu koronakrize i ograničenja u poslovanju objavile su 10 natječaja i u zakup ponudile više od 200 poslovnih prostora. Interes za zakup nije padao, a svjetlo tog perioda su i prazni roch bau prostori u naseljima Malešnica i Špansko koji su napokon dobili svoje zakupnike. Zajedno sa zakupnicima aktivirali smo državnu imovinu i oživjeli gradsku četvrt, a cijene postignute na javnim natječajima u prosjeku su 20 posto više od početnih zakupnina.

U prizemlju poslovno-stambenih zgrada u zapadnom dijelu grada na Trgu hrvatskih pavlina i u ulici Antuna Šoljana Društvo upravlja s desetak poslovnih prostora od kojih danas samo jedan čeka svog zakupnika. Iako su prostori na natječajima za zakup ponuđeni u roch bau stanju, vrijeme, trud i upornost sa svakim su novim korisnikom povećavali interes za poslovanjem upravo na ovim lokacijama.

Javnim natječajima Državnih nekretnina oživljen Trg hrvatskih pavlina

Na adresi Trg hrvatskih pavlina u samo godinu dana šest poslovnih prostora na upravljanju Društva dobilo je putem javnih natječaja svoje zakupnike, a jedan od njih je i specijalizirana ljekarna koja je zbog boljih uvjeta za rad poslovanje preselila na novu lokaciju u državnom prostoru. Nakon sedam godina rada na lokaciji u Heinzelovoj u privatnom zakupu, vlasnica ove ljekarne prednost je vidjela u mirnijem okruženju i dostupnosti parkirališta, a boravak joj ugodnijim čini pogled na susjednu građevinu gimnazije koja nosi ime hrvatskog renesansnog arhitekta Lucijana Vranjanina. Za javni poziv za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske saznala je na internetskim stranicama Državnih nekretnina, a prostor je dobila iz drugog pokušaja, kada je u konkurenciji više ponuditelja predala najpovoljniju ponudu. S obzirom na roh bau stanje prostora, početak poslovanja na novoj lokaciji zahtijevao je veća ulaganja, no zadovoljna je s obzirom na to da je u državnom prostoru ostvarila povoljniju mjesečnu zakupninu u odnosu na privatni zakup.

Mogućnost uređenja prostora po svojoj mjeri još je jedan vid dobre suradnje sa zakupnicima pa je tako zakupnik građevinske struke na natječaju Državnih nekretnina zakupio dva poslovna prostora oglašena kao jedan. U suradnji s predstavnikom zgrade odobreno je i uklanjanje nenosivog zida ispred poslovnog prostora kako bi boravak u prostoru bio još ugodniji, a ujedno je otvoren pogled na kvart i obližnji park.

Raznolikošću ponude oživljena gradska četvrt dobila pekarnu, frizerski salon, knjižaru i antikvarijat, optiku…

Na drugoj lokaciji u zapadnom dijelu grada, u ulici Antuna Šoljana 33 u naselju Špansko, jedna od prvih ostvarenih suradnji je ona sa zakupnikom poslovnog prostora od 60-ak m2 koji je prepoznao prednost prostora pozicioniranoga na uglu zgrade i među prvima na javnom natječaju zakupio najveći u nizu poslovnih prostora u Šoljanovoj ulici. Zakupnik ovdje i danas obavlja pekarsku djelatnost, a suradnja je proširena kada su predali najpovoljniju ponudu za susjedni prostor oglašen na natječaju, koji koriste za proizvodnju.

U Šoljanovoj je još jednom u državnom prostoru svoje mjesto pronašla i književnost. Nakon lijepe priče iz Donjeg grada, i na Malešnici je jedan poslovni prostor stavljen u funkciju kao knjižara i antikvarijat, a dolazak do prostora posebna je priča. Do otvaranja knjižare, postojali su samo kao web shop, a kupci su ti koji su ih nagovorili da im omoguće i fizički posjet knjižari. Prema riječima vlasnice obrta, kada je već prošao rok za predaju ponuda na javni natječaj Državnih nekretnina, shvatili su da su propustili priliku raditi u zgradi u kojoj žive. Kada su saznali da je prostor nakon natječaja ostao slobodan, iskazali su interes te je prostor ponovljen na natječaju za zakup. S novim je natječajem i interes bio veći pa je trebalo dobiti i ovu bitku. Zaprimljeno je više ponuda te je na javnom otvaranju pročitano da je njihova ponuda desetak kuna niža od ponude najpovoljnijeg ponuditelja, međutim, kako dokumentacija najpovoljnijeg ponuditelja nije bila potpuna, vlasnica knjižare ostvarila je pravo na sklapanje ugovora o zakupu. Godinu kasnije prostor im je postao premalen te se nadaju širenju poslovanja na dodatne kvadrate u susjedstvu.

Posljednji slobodan poslovni prostor s početka priče koji na adresi Antuna Šoljana 33 čeka svog zakupnika svoju će tržišnu vrijednost imati priliku provjeriti već na jednom od sljedećih natječaja Državnih nekretnina.

Objavljeno: 9. rujna 2021.