Književnost pronašla idealno mjesto u državnom prostoru

Državni poslovni prostor od 6. do 12. rujna 2020. ugostio je Festival svjetske književnosti zahvaljujući poslovnom pothvatu zakupnika FRAKTURA d.o.o. koji je na natječaju Državnih nekretnina zakupio prostor u ulici Kneza Mislava 17 sa željom za otvaranjem knjižare koja će postati nezaobilazna kulturna točka u glavnom gradu i prepoznatljivo mjesto književnosti, kako za njegove građane, tako i za one koji ga posjećuju.

Natječajem za zakup poslovnih prostora 7/19, na ovoj lokaciji nedaleko „Džamije“, u zakup su na deset godina ponuđena dva poslovna prostora, ulični i podrumski, a novi je zakupnik predao ponude za oba prostora i nadao se uspjehu među ostalim ponuditeljima. Na javnom otvaranju ponuda utvrđeno je da je FRAKTURA d.o.o. od 6 ponuditelja dala najvišu ponudu za ulični prostor, dok je za podrumski prostor bila jedini ponuditelj.

Vlasnicima Frakture ovo nije bilo prvo sudjelovanje na natječaju Državnih nekretnina. Prema riječima njezina vlasnika i urednika, Seida Serdarevića, duže su vrijeme tražili adekvatan prostor kako bi dugogodišnja djelatnost dobila i svoju fizičku dimenziju: „Prostor je važno obilježje čovjeka, a onda i svake djelatnosti. Dok nema svoj prostor, čovjek ne može na pravi način živjeti i obavljati djelatnosti, potreban mu je stalni i živi kontakt s čitateljima.“

Riječ je o prostranom poslovnom prostoru od gotovo 100 m2 s galerijom i izrazito visokim stropovima od 5,25 m koji prostor čine vizualno još većim. Podrumske prostorije smještene su ispod gornjeg prostora, a prvobitnu ideju njihova povezivanja poremetili su potres i koronakriza pa je uređenje koje je uslijedilo u najvećoj mjeri obuhvatilo ulični prostor, dok je za početak u podrumske prostorije kreativnim uličnim rješenjem dovedeno prirodno svjetlo.

Uređenje prostora zahtijevalo je vrijeme s obzirom na potrebu za preventivnom sanacijom nakon potresa koja je obuhvatila postavljanje nosivog čeličnog stupa, kao i na to da je sa zidova uklonjeno sve do cigle, postavljen novi kuhinjski i sanitarni čvor te su kompletno postavljena nova stakla uz obnovu stolarije ulaznih vrata. Galeriju su odlučili zadržati s obzirom na dobro stanje, uz brušenje i bojenje čelične konstrukcije, drvenog poda i ostale drvenarije. Ovaj zahtjevniji dio posla trajao je 3 mjeseca, nakon čega je uslijedilo završno opremanje i uređenje, za što su iskoristili vlastite ideje crpljene iz ljubavi prema književnosti i likovnoj umjetnosti, o čemu fotografije najbolje govore. Stropove knjižare oslikao je akademski slikar Tomislav Buntak.

Na obostrano zadovoljstvo i zakupodavca i zakupoprimca, poslovni prostor u ulici Kneza Mislava 17 prve je zaljubljenike u književnost primio u srpnju 2020., a njegovi domaćini sa zadovoljstvom su otvorili svoja vrata: „Uvijek smo mi bili nečiji gosti, a sada smo mi ti koji možemo pozvati u goste sve ljubitelje književnosti nudeći im ugodan ambijent s vrhunskom scenskom opremom za različita kulturna događanja.“

Prozračni izlozi prostora koji je četvrt stoljeća bio prazan i zapušten danas vidno oživljavaju ulicu namjernim prolaznicima i osvježavaju donje pročelje ove zgrade u povijesnoj jezgri grada, a sve su to novim stanarima Mislavove pozitivnim reakcijama potvrdili i njihovi susjedi.

Objavljeno: 6. listopada 2020.