U Saboru izglasan Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji

U Hrvatskom saboru danas je izglasan Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Protiv navedenog zakona bila su samo četiri zastupnika, 10 ih je bilo suzdržanih, a za zakon je glasovalo 124 zastupnika.

Podsjetimo, Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Dan ranije gostujući na RTL-u, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako se nakon izglasavanja zakona u roku od 20 dana mora oformiti Fond kao i donijeti prvi set programa mjera za obnovu.

Izglasno je i da će Vlada jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Saboru podnositi izvješće o učincima Zakona o obnovi, a amandmanima je uvršteno u zakon da bi se participacije u obnovi oslobodile, uz ratne vojne invalide, i osobe s invaliditetom kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

Objavljeno: 11. rujna 2020.