U posljednjih pet godina objavljeno 30 javnih natječaja i u zakup ponuđeno više od 700 poslovnih prostora

Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. u segmentu upravljanja poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske do listopada 2019. je provelo 30 natječaja i u zakup ponudilo približno 35 000 četvornih metara poslovnoga prostora.

Javnim je natječajima tržištu ponuđeno više od 700 prostora za koje je zaprimljeno 1659 ponuda otvorenih u prisutnosti zainteresirane javnosti. Prosječna uspješnost objavljenih natječaja u posljednje tri godine veća je od 70 posto. Velik odaziv potencijalnih zakupnika potvrđuje kako potražnja za poslovnim prostorima, posebno na atraktivnim lokacijama u nultoj zoni i užem središtu grada, premašuje ponudu.

Prostori kojima Društvo upravlja na natječajima postižu znatno više zakupnine od početnih pa njihova komercijalizacija, uz doprinos očuvanju imovine, potiče i razvoj gospodarstva. U skladu s tim, planirana je dinamika od 6 natječaja za zakup poslovnih prostora godišnje. Društvo očekuje da će tržištu ponuditi i više od planiranoga jer zadovoljavanjem javnih potreba na dinamičnom tržištu nekretnina, osim što mijenja vizure grada, indirektno djeluje i na tržište rada i zaposlenost.

Vrijednost 89 ugovora o zakupu 8.8 milijuna kuna

Ukupna vrijednost 89 ugovora o zakupu poslovnih prostora sklopljenih temeljem provedenih natječaja, u 2019. iznosi 8,8 milijuna kuna na godišnjoj razini, što je već u 3. kvartalu 10 posto više u odnosu na 2018. godinu sa 79 ugovora sklopljenih po javnim natječajima. Dugoročna iskorištenost državne imovine dodatno je osigurana odlukom Ministarstva državne imovine temeljem koje je od prvog natječaja u 2019. produljeno trajanje ugovora o zakupu s 5 na 10 godina.

Najveći interes potencijalnih zakupnika iskazan u glavnom gradu Republike Hrvatske za jedan poslovni prostor dostigao je količinu od 65 ponuda, za lokaciju u Bogovićevoj ulici, i mjesečnu zakupninu od 719 kn/m2, što je 11 puta viši iznos u odnosu na početnu vrijednost četvornog metra postavljenu za taj prostor. Drugi najveći interes iskazan je za lokaciju Vlaška-Cesarčeva, također u Zagrebu, za koju su pristigle 42 ponude.

Odgovorno upravljanje i poslovni partnerski odnos

Uz primarnu funkciju aktivacije državne imovine, javni natječaji za zakup imaju posredan ekonomski utjecaj i doprinose boljoj poduzetničkoj klimi. Sklapanjem ugovora o zakupu započinje dugoročna suradnja između Društva i zakupnika uz praćenje ispunjavanja ugovornih uvjeta. Kontinuirano praćenje sklopljenih ugovora i analiza provedenih natječaja za cilj imaju unaprjeđenje kvalitete uvjeta natječaja i učinkovito raspolaganje poslovnim prostorima temeljeno na odgovornom i transparentnom upravljanju kao i na partnerskom odnosu sa zakupnicima.

Objavljeno: 27. rujna 2019.