Šesti poziv Ministarstva za financiranje najamnine građanima čije su nekretnine stradale u potresima

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je 4. veljače 2023. Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima. Ovim šestim pozivom financiranje se proširuje i na građane koji na području Sisačko-moslavačke županije žive u kontejnerima, a čije su nekretnine označene PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo – potrebne hitne mjere intervencije).

Prijavu za financiranje mogu podnijeti i građani smješteni u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije čije su nekretnine označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) kao i vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama također označenima N1 i N2  te stoga nepodobnima za stanovanje, a na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu prijavljenih Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi, onim građanima koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine, a mjera financiranja najma primjenjuje se do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili do eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Vlasnici nekretnina koji  žele ponuditi stanove za najam mogu do 6. ožujka 2023. Ministarstvu iskazati interes putem obrasca, a građani čije su nekretnine stradale mogu se za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje prijaviti do 5. svibnja 2023. prema uvjetima iz Javnog poziva.

Objavljeno: 6. veljače 2023.