15. veljače istječe rok za prijavu građevina za pregled oštećenja nakon potresa

Stožer za otklanjanje posljedica potresa pozvao je građane koji još nisu prijavili građevine za pregled oštećenja uslijed petrinjskih potresa da to učine još danas popunjavanjem online obrasca ili pozivom na broj 0800 2021.

Preliminarnim pregledom građevinski stručnjaci utvrđuju stupanj oštećenja zgrada, dodjeljuju im oznake u skladu s procjenom uporabljivosti u trenutku obavljanja brzog pregledate te daju preporuke za postupanje vezane za sigurnost i zaštitu života i imovine. Brzi pregledi ne odnose se na procjenu šteta ili osiguranja.

Dobivena naljepnica, odnosno ocjena uporabljivosti, ocjena je stručnjaka o sigurnosti življenja u oštećenoj zgradi i o hitnim mjerama koje je nužno poduzeti (npr. rušenje dimnjaka, stabilizacija zabatnog zida i sl.), a ocjena se može odnositi na cijelu zgradu ili na pojedini dio zgrade. Pregledi ne uključuju pregled instalacija ni statički elaborat zgrade. Rezultati procjene oštećenja dostupni su na internetskim stranicama Hrvatskoga centra za potresno inženjerstvo.

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije do sada je prijavljeno 35.909 oštećenih stambenih objekata, a pregledan je 26.091 objekt.

Objavljeno: 15. veljače 2021.