Rasprava saborskih zastupnika o dopuni i izmjeni Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom

Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljaju o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Postojeći zakon mijenja se kako bi se omogućio postupak obnove i stambenog zbrinjavanja stradalnika nakon petrinjskih potresa 28. i 29. siječnja 2020. na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije kao i sanacije objekata oštećenih u potresu u 3 dodatne županije: Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.

Jedan od noviteta Zakona je i taj da se  Fondu za obnovu proširuje nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a zbog povećane djelotvornosti u provedbi obnove obiteljskih kuća uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Podsjetimo, jutros je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo kako se novim zakonskim izmjenama jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi, država, županija ili grad osigurati novi zamjenski prostor tamo gdje će gradnja biti moguća.

Je li gradnja moguća ili ne, ovisit će o struci, jer ako geolozi poruče da je neko područje na kojem se do sada živjelo potpuno nestabilno i nepogodno za novu gradnju, morat će preseliti objekte i obitelji na neke druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna.

Na poveznici nacrt prijedloga s dopunama i izmjenama Zakona:

 

Objavljeno: 20. siječnja 2021.