Prvim natječajem u 2022. država daje u zakup prostore u Zagrebu, Osijeku i gradovima duž obale sve do Dubrovnika

Prvim ovogodišnjim natječajem Državnih nekretnina d.o.o. za zakup poslovnih prostora u vlasništvu države obuhvaćeno je 29 nekretnina, od kojih je 20 u kopnenoj Hrvatskoj, a devet ih je na obali, od Umaga do Dubrovnika. Rok za predaju ponuda je 8. travnja 2022. do 12 sati.

Na natječaju za zakup objavljenom 16. ožujka 2022. ponuđene su prepoznatljive poslovne lokacije u Zagrebu, Osijeku, Cresu, Dubrovniku, Novom Vinodolskom, Puli, Rijeci, Splitu i Umagu. Poslovni prostori smješteni u nultim gradskim zonama ponuđeni su u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Dubrovniku, gdje je i najveći početni iznos mjesečne zakupnine koji iznosi 980 kn/m2 za prostor unutar dubrovačke povijesne jezgre, dok je cijena ponuđenog četvornog metra u zagrebačkoj nultoj zoni za prostore u Ilici i Jurišićevoj cca 80 kn/m2.

U nultoj zoni Zagreba, samo nekoliko koraka od Trga bana Josipa Jelačića, u dvorišnom dijelu Gajeve 7, u zakup se daju još dva prostora, od kojih je prvi površine 40 m2 s početnom zakupninom od 54 kn/m2. Prostor do njega je površinom od cca 440 m2 najveći na ovom natječaju, jednom je trećinom u prizemlju, a ostatak pripada podrumskom dijelu, stoga je i početna zakupnina za ovaj prostor niža i iznosi cca 27 kn/m2. U zakup se daje i poslovni prostor od 60-ak četvornih metara u nizu lokala stambene zgrade na zagrebačkoj Knežiji s početnom zakupninom od cca 37 kn/m2.

Poslovni prostori ponuđeni na natječaju u zakup se daju u viđenom stanju, a listu su proaktivnim iskazom interesa sukreirali pontencijalni korisnici državnih prostora koji mogu postati desetogodišnji zakupnici ako njihova ponuda bude najviša. Svi zainteresirani ponuditelji prije predaje ponude prostore mogu osobno pogledati između 28. ožujka i 1. travnja prema rasporedu objavljenom u javnom pozivu. Ponude se dostavljaju poštom na adresu: DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o., Planinska 1, Zagreb ili osobno u pisarnicu Društva, a javno otvaranje ponuda održat će se 8. travnja 2022. u 13:30 sati u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb.

Državne nekretnine d.o.o. su u 2021. putem javnih natječaja za zakup tržištu ponudile oko 130 prostora na atraktivnim lokacijama u 20-ak gradova, a uspješnost natječaja iznad 70 posto i 70 milijuna kuna vrijednosti sklopljenih ugovora u prošloj godini potvrdili su komercijalni i zakupni potencijal poslovnih prostora u vlasništvu RH.

Objavljeno: 16. ožujka 2022.