Prijavite se na natječaj, u zakup se nudi 30 državnih prostora u šest gradova

U četvrtak, 23. prosinca 2021., raspisan je Javni poziv za podnošenje ponuda za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Kastvu i Bjelovaru. Natječaj će biti otvoren do petka 28. siječnja 2022. do 12 sati, a termini za pregled prostora organizirani su u periodu od 17. do 21. siječnja 2022.

Šestim natječajem u 2021. Državne nekretnine d.o.o. daju u desetogodišnji zakup 30 državnih prostora na atraktivnim lokacijama. Prostori u nultim zonama, osim u Zagrebu, mogu se zakupiti i u Rijeci i Osijeku. Početna cijena zakupnine za prostor na riječkom Korzu je 181,60 kn/m2 dok je za prostor nedaleko konkatedrale u osječkoj nultoj zoni tri puta manja, a poslovni prostori u zagrebačkoj nultoj zoni na lokacijama Gundulićeva, Jurišićeva i Kamenita daju se u zakup s početnim zakupninama od 80-ak do 100-ak kn/m2.

U Zagrebu na Trgu hrvatskih velikana 2 daje se u zakup površinom najveći poslovni prostor od gotovo 500 m2, što uključuje prizemlje, podrum i galeriju, a početna cijena mjesečne zakupnine iznosi 44 kn/m2. Na istoj adresi, ali s ulazom iz Jurišićeve ulice, u zakup se daje i prostor u prizemlju s galerijom, površine je 100-ak m2 s početnom cijenom zakupa od 57 kn/m2.

Poslovni prostor s najpovoljnijom početnom zakupninom od 27 kn/m2 ponuđen je u prizemlju poslovno-stambene zgrade u zagrebačkom naselju Špansko. Ovaj prostor površine 45 m2 ujedno je i posljednji slobodan prostor na ovoj lokaciji u zapadnom dijelu grada, gdje je upravo natječajima Državnih nekretnina pokrenut interes koji je ispunio kvart raznim djelatnostima i zajedno sa zakupnicima oživio čitav niz roch bau prostora.

Ponuditelji svoje ponude mogu dostaviti poštom na adresu: DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o., Planinska 1, Zagreb ili u pisarnicu Društva. Pravo na sudjelovanje na natječaju imaju pravne osobe, udruge i fizičke osobe s registriranim obrtom ili samostalnom profesionalnom djelatnošću, a pravo na sklapanje ugovora ostvaruje najpovoljniji ponuditelj koji je ispunio uvjete natječaja i ponudio najviši iznos zakupnine. Javno otvaranje ponuda po natječaju 6/21 održat će se 28. siječnja 2022. u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Republike Austrije 14, Zagreb, u 13:30 sati.

Inače, u prva tri kvartala 2021. na javnim natječajima za zakup poslovnih prostora tržištu je Društvo ponudilo 90 poslovnih prostora u RH. U istom razdoblju je sklopljeno 111 ugovora o zakupu, dio s neposrednim posjednicima dio putem natječaja, a sveukupne vrijednosti 62 milijuna kuna.

Objavljeno: 23. prosinca 2021.