Prezentiran zakon kojim se rješavaju pitanja zaštićenih najmoprimaca i vlasnika privatnih stanova u kojima su najmoprimci

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prezentiran je prijedlog zakona kojim se želi riješiti pitanje zaštićenih najmoprimaca odnosno vlasnika privatnih stanova u kojima borave zaštićeni najmoprimci.

Prijedlogom Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, vlasnici stanova će imati pravo na povrat imovine i isplatu tržišne najamnine, a najmoprimci po povoljnim uvjetima stjecanje prava vlasništva.

Zakonom je predviđeno pet programskih mjera, a jedna od mogućih uključivat će i mogućnost trajnog stambenog zbrinjavanja zaštićenog najmoprimca u državnom stanu po cijeni od dva eura po kvadratnom metru.

Ministarstvo je procijenilo kako će država primjenom ovog zakona isplatiti oko 500 zaštićenih najmoprimaca, izgraditi oko 500 stanova koje će dati u najam ili prodati najmoprimcima po povoljnim uvjetima te 300 stanova u svom vlasništvu dati u najam ili prodati najmoprimcima. Za navedenih 300 stanova resorno ministarstvo tražit će rješenja s trgovačkim društvom Državne nekretnine d.o.o., odnosno prazni stanovi Društva bit će potrebni za provedbu mjera predviđenih ovim zakonom, a što će pratiti i aktivnosti Državnih nekretnina.

Predstavljajući prijedlog zakona, resorni ministar Branko Bačić istaknuo je kako je država ovim prijedlogom preuzela na sebe najveći teret rješavanja problema, odnosno i financijski i gospodarski i pravnički.  Uz resornog ministra Bačića na pitanja medija odgovarali su i savjetnik ministra Tomislav Jukić, direktorica Državnih nekretnina d.o.o. Mirela Habijanec, ravnateljice uprava Valentina Buljubašić i Ivana Pintar te zamjenica direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Josipa Tokić.

Nakon javnog savjetovanja o prijedlogu zakona koje je u tijeku, u prosincu ili siječnju predviđeno je upućivanje zakona Vladi, dok se donošenje očekuje do kraja ožujka 2024.

Objavljeno: 24. studenoga 2023.