Predstavljene ključne preporuke za bolje upravljanje nekretninama u državnom vlasništvu u Hrvatskoj

U Kući Europe u Zagrebu u petak, 20. siječnja 2023., predstavljeni su rezultati i ključne preporuke u okviru projekta „Program optimizacije upravljanja državnim nekretninama“ u kojemu kao direktni korisnici, uz resorno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, sudjeluju i Državne nekretnine d.o.o.

Program je razvijen na prijedlog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a cilj mu je iskoristiti potencijal nekretnina u državnom vlasništvu i ojačati administrativne i institucionalne kapacitete uz poboljšanje upravljanja i aktiviranje trenutno neiskorištenih nekretnina u nadležnosti resornog ministarstva te nekretnina koje su Društvu prenesene na komercijalno upravljanje.

Projekt optimizacije provodi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije (EC/DG REFORM). Strukturiran je kao tehnička suradnja multidisciplinarnog tima domaćih i međunarodnih vanjskih stručnjaka i usklađen s reformskom agendom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Prvi rezultati temeljeni na analizi postojećeg zakonodavnog okvira, institucionalnih kapaciteta te trenutno korištenog IT sustava i alata donijeli su detaljnu dijagnostiku upravljanja postojećim imovinskim portfeljem i preporuke za daljnju optimizaciju upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu, a ključne preporuke usmjerene su na poboljšanje nekoliko područja, od zakonodavstva, digitalizacije i komercijalizacije nekretnina do razvoja strateškog pristupa upravljanju imovinom.

Provedbu Programa čiji su izravni korisnici Državne nekretnine d.o.o. i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine financira Europska unija kroz Instrument tehničke podrške (TSI), a podupire ga EBRD u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za strukturne reforme (DG REFORM).

Objavljeno: 25. siječnja 2023.