Po natječaju 6/21 najveći interes i rekordan broj ponuda za poslovni prostor u Radićevoj ulici

Javnim otvaranjem ponuda u petak, 28. siječnja 2022., u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine završen je natječaj 6/21 u 2021. za desetogodišnji zakup poslovnih prostora u vlasništvu RH. Državne nekretnine zaprimile su 109 ponuda za 22 od 30 poslovnih prostora ponuđenih u šest gradova Hrvatske i ponovile uspješnost natječaja iznad 70 %.

Poslovni prostor od cca 20 m2 u nultoj zagrebačkoj zoni, u nizu lokala na početku Radićeve ulice i nedaleko Trga bana Josipa Jelačića, s 33 je ponude rekorder natječaja 6/21, ali i svih prošlogodišnjih natječaja. Početna mjesečna zakupnina iznosila je 108 kn/m2, a prema preliminarnim rezultatima najbolji od 33 ponuditelja ponudio je zakupninu pet puta veću od početne. Od preostalih prostora ponuđenih u nultoj zoni Zagreba, na javnom otvaranju pročitane su četiri ponude pristigle za ulični poslovni prostor u Gundulićevoj 3, tri za mali prostor u središnjem dijelu Radićeve na broju 37 kod Kamenitih vrata i dvije za prostor u Jurišićevoj 8.

Drugi najveći interes iskazan je za ulični prostor od cca 120 m2 u zgradi na uglu Trga hrvatskih velikana i Jurišićeve. Pristiglo je osam ponuda, a postignuta je mjesečna zakupnina od 225 kn/m2, što je četiri puta više od početne. U istoj zgradi, ponuditelj za najveći poslovni prostor na natječaju od cca 500 m2 nije imao konkurenciju, a ponuđena je mjesečna zakupnina od 46 kn/m2.

Treći najveći interes sa sedam pristiglih ponuda iskazan je za mali prostor od 15-a m2 u nizu kvartovskih lokala u Tomašićevoj ulici, nedaleko Martićeve, za koji je temeljem najbolje ponude od 233 kn/m2 gotovo četiri puta povećana vrijednost mjesečne zakupnine.

Značajan je interes s većim brojem ponuda postignut i za poslovne prostore u nultoj zoni Osijeka i Rijeke, gdje je za prostor u Kapucinskoj 44 na osječkom Korzu konkuriralo pet ponuditelja s najboljom ponudom od 139 kn/m2, a za prostor na riječkom Korzu njih šest s najboljom ponudom od 294 kn/m2.

Izneseni rezultati su preliminarni, a službeni rezultati provedenog natječaja 6/21 i zapisnik s otvaranja ponuda bit će objavljeni do kraja sljedećeg tjedna, dok će najpovoljniji ponuditelji bit će obaviješteni i putem pošte ili elektroničke pošte na adresu koju su naveli u ponudi.

Prvi natječaj u 2022. za zakup poslovnih prostora u vlasništvu RH je u pripremi za kraj veljače ili početak ožujka, a u njegovom kreiranju mogu sudjelovati i potencijalni budući zakupnici, odnosno na javni natječaj bit će uvršteni i poslovni prostori za koje putem stranice za iskaz interesa zainteresirani ponuditelji proaktivno iskažu interes, na što pozivamo i sve one poslovne subjekte koji na ovom natječaju nisu bili najbolji ponuditelji.

Objavljeno: 28. siječnja 2022.