Otvorena Druga stručna konferencija Informacijskog sustava prostornoga uređenja

U Konvencijskom centru Šibenik otvorena je Druga stručna konferencija Informacijskog sustava prostornoga uređenja (ISPU) koju održava Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine s ciljem unaprjeđenja sustava prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine putem digitalizacije.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, na otvorenju je naglasio važnost digitalne transformacije te istaknuo ISPU kao najbolji alat za prostorno planiranje. Uvjeren da će ISPU sustav pomoći lokalni prostor učiniti boljim, naglasio je važnost prilagođavanja zakonske regulative prostornog planiranja digitalizaciji, istaknuvši kako je više od 2/3 lokalnih jedinica iskoristilo mogućnost digitalizacije prostornih planova na teret EU sredstava.

Konferencija je nastavljena panel raspravom na temu Unaprjeđenje prostornog uređenja kroz digitalizaciju, a drugi dan konferencije će Mirela Habijanec, članica Uprave i direktorica društva Državne nekretnine d.o.o., predstaviti novu ulogu tvrtke u postupcima upravljanja i raspolaganja nekretninama temeljem odredbi novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH (NN/155/2023).

Na trodnevnoj konferenciji, koja traje do 10. travnja 2024., sudionici će se između ostaloga pobliže upoznati i s drugim novostima iz zakonodavne regulative u području državne imovine kao i s novostima vezanima za daljnji razvoj Informacijskog sustava prostornoga uređenja s naglaskom na aplikacije ISPU sustava e-Planovi, Interni registar nekretnina i dr.

Objavljeno: 9. travnja 2024.