Otvoren natječaj za zakup 30 državnih poslovnih prostora u 10 gradova

Državne nekretnine d.o.o. objavile su 28. listopada 2021. javni poziv za zakup 30 poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske u 6 kontinentalnih i 4 primorska grada. Poslovni prostori mogu se pogledati u zadanim terminima drugi tjedan u studenome, a pravne osobe zainteresirane za zakup svoje ponude mogu dostaviti do 26. studenoga do 12 sati.

Na natječaju za zakup 4/21, osim glavnoga grada Zagreba, gdje je ponuđeno 18 poslovnih prostora, u zakup se daju poslovni prostori u Varaždinu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Karlovcu, Splitu, Rijeci, Puli te na otoku Cresu. Nekretnine su pozicionirane na frekventnim lokacijama u središtima gradova i površinom su od 10-ak do 400-tinjak četvornih metara. Većim dijelom riječ je o uličnim prostorima, dva se nalaze u mirnijem okruženju gradskih prolaza, dva su dvorišna, a jedan je podrumski s prozorima na razini tla koji omogućuju prirodno svjetlo.

Najveći poslovni prostor od 418 m2 obuhvaća prostore od podruma do potkrovlja i početna mu je cijena zakupa 50 kn/m2. Smješten je u katnici unutar povijesne jezgre grada Vukovara, u ulici dr. Franje Tuđmana koja je središnja os gradskog centra i pripada nizu najvrjednijih i najstarijih kuća s baroknim lukovima, karakterističnim motivom vukovarskih veduta.

Poslovni prostori oglašeni u Zagrebu nalaze se od nulte do treće zone, a 10 ih je u drugoj gradskoj zoni, gdje izdvajamo dva prostora od 40-ak m2 s početnom mjesečnom zakupninom od 62 kn/m2, jedan na uglu Bauerove i Laginjine, a drugi u Petrinjskoj ulici na broju 45.

Poslovni prostori zagrebačke nulte zone na sljedećim su atraktivnim lokacijama: Trg bana Josipa Jelačića 15 (dvorišni prostor od 28 m2 s početnom cijenom 54 kn/m2), Tkalčićeva 50 (prostor od 105 m2 u uličnoj zgradi početne cijene 75 kn/m2) i Prolaz sestara Baković (početna zakupnina za 11 m2 iznosi 108 kn/m2). Na lokaciji kvalitetnoj za poslovanje nalaze se i tri prostora koji se daju u zakup u prvoj zoni, u Vlaškoj 24 to su prostrani ulični prostor od 95 m2 i mali dvorišni od 37 m2 te prostor od 20-ak m2 u tzv. Dežmanovom prolazu.

Pravo na sudjelovanje na natječaju imaju pravne osobe, udruge i fizičke osobe s registriranim obrtom ili samostalnom profesionalnom djelatnošću, a pravo na sklapanje ugovora ostvaruje najpovoljniji ponuditelj koji je ispunio uvjete natječaja i ponudio najviši iznos zakupnine. Poslovni prostori u zakup se daju u viđenom stanju na vrijeme od 10 godina, a zakupnici su prvi mjesec oslobođeni plaćanja zakupnine.

Ponude se dostavljaju poštom na adresu: DRŽAVNE NEKRETNINE d.o.o., Planinska 1, Zagreb ili osobno u pisarnicu Društva do 26. studenoga do 12 sati, a javno otvaranje ponuda održat će se isti dan u 13:30 sati u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb.

Objavljeno: 28. listopada 2021.