Ministarstvo objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu

Ministarstvo državne imovine objavilo je 19. svibnja 2020. Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području grada Zagreb, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. 

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak 14. svibnja 2020. donijela Odluku o financiranju najamnina za stambeno zbrinjavanje koja se odnosi na vlasnike obiteljskih kuća, stanova i zaštićene najmoprimce s područja Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije čije su nekretnine u pregledu nakon potresa označene “neuporabljivo”.

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo državne imovine raspisalo je Javni poziv za odobravanje financiranja najamnine za zamjenski stan te je na internetskim stranicama www.imovina.gov.hr uz poziv objavilo i Uputu o načinu provedbe Odluke Vlade kao i potrebne obrasce. Zahtjev za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje podnosi se Ministarstvu državne imovine najkasnije u roku od 60 dana od dana objave Javnog poziva. Informacije o financiranju najamnine dostupne su svakim radnim danom od 8:30 do 16:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili e-mail: financiranje.najamnine@midim.hr.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“, ministar državne imovine Mario Banožić rekao je kako je u ministarstvu oformljen poseban tim koji će se baviti samo javnim pozivom i da nije potrebno čekati rok od 60 dana, dodajući da su za mjeru financiranja najamnine predviđena 52 milijuna kuna.

“Kada govorimo o kvadratima koji će im pripasti temeljem ovog javnog poziva, za osobu koja je samac, temeljem poticajne stanogradnje ona ima pravo na 35 metara četvornih i za to se maksimalno plaća 70 kuna po kvadratu. Za svakog drugog člana obitelji dobiva se dodatnih 10 kvadrata puta 70 kuna” istaknuo je ministar Banožić te dodao da bi to značilo da samac može dobiti maksimalan iznos od 2450 kuna za stanarinu koju će financirati Republika Hrvatska, a za četveročlanu obitelj maksimalan iznos bio bi 4550 kuna.

Objavljeno: 20. svibnja 2020.