Ministar Horvat u Temi dana o državnoj imovini i Zakonu o obnovi Zagreba

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat, istaknuo je da su imovinsko-pravni odnosi velika kočnica stavljanja državne imovine u portfelj aktivne imovine, ali i iskoraku prema gospodarskom rastu.

Referirajući se na državnu imovinu, odnosno tvrtke s državnim udjelima, ministar je istaknuo da za ona trgovačka društva koja su zapala u poteškoće treba pragmatičnom odlukom ili naći 100% vlasnika ili taj imovinski portfelj iskoristiti za nešto drugo. Odbacio je tezu da se prodajom imovine krpaju proračunske rupe te je istaknuo kako je ovo specifična godina zbog COVID-19 situacije.

Dok se čeka izglasavanje Zakon o obnovi nakon potresa, gostujući u HRT-ovoj emisiji Tema dana, ministar Horvat je ocijenio kako nije bilo potrebe za hitnom procedurom ovako bitnog zakona, a paralelno je država radila na osiguranju izvora financiranja.

Metodologijom Svjetske banke šteta od potresa u Zagrebu i okolici procijenjena je na nešto više od 86 milijardi kuna, a za sada država ima oko 1.2 milijarde eura osiguranih za obnovu nakon potresa.

Iz Fonda solidarnosti pokrit će se mali dio obnove, a unutar prioriteta ministarstva je  i zbrinjavanje 300-tinjak građana koji ne mogu u svoje domove i žive u studentskom domu te je ministar dodao da se na tome intenzivno radi, od smještajnih kapaciteta do financiranja smještaja, uz nadu da će taj smještaj biti riješen do 15. rujna.

Cijeli razgovor s ministrom graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom pogledajte u HRT-ovoj emisiji Tema dana.

Objavljeno: 24. kolovoza 2020.