Ministar Horvat najavio prihvaćanje amandmana na Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske bit će prihvaćeno tridesetak amandmana na Zakon o obnovi grada Zagreba i okolice nakon potresa, istaknuo je sinoć u izjavi za RTL televiziju ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat.

Gostujući u emisiji HRT-a „A sada Vlada“ uoči užeg kabineta Vlade, premijer Andrej Plenković je najavio filozofiju prihvaćanja amandmana na kabinetu u smislu da će prihvatiti sve što će dovesti da proces obnove bude učinkovitiji i transparentniji.

O Zakonu o obnovi grada Zagreba i okolice nakon potresa trebalo bi se u Saboru glasovati u petak 11. rujna 2020.  Nakon izglasavanja zakona, u roku od 20 dana mora se oformiti Fond kao i donijeti prvi set programa mjera, istaknuo je to ministar Horvat.

Podsjetimo, u konačni prijedlog zakona o obnovi nakon potresa ugrađeni su i socijalni kriteriji, točnije dohodovni i imovinski cenzus, a definiran je model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Objavljeno: 9. rujna 2020.