Izmjene i dopune Zakona o obnovi puštene u javno savjetovanje

U tijeku je javno savjetovanje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pustilo je 30. rujna 2021. u javno savjetovanje izmjene i dopune Zakona o obnovi nakon potresa. Javnost se u raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna može uključiti do 7. listopada 2021. na mrežnim stranicama portala eSavjetovanja. Nakon završetka javne rasprave, prijedlog Zakona bit će upućen u Hrvatski sabor te resorni ministar Darko Horvat očekuje donošenje izmjena i dopuna po hitnoj proceduri.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako je jedna od ključnih izmjena zakona financiranje konstrukcijske obnove u kojoj građani neće morati participirati, već će istu u stopostotnom iznosu osigurati država i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Novitet je i uvođenje mogućnosti predfinanciranja kao i ukidanje zabrane raspolaganja vlastitom nekretninom, bez obzira na postupak obnove te brisanje stavke upisa tereta, odnosno hipoteke.

Objavljeno: 1. listopada 2021.