Izmjenama Zakona o obnovi obuhvaćene i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija

Hrvatski sabor danas je izglasao izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom kojima se, nakon razornih petrinjskih potresa od 28. i 29. prosinca 2020., primjena zakona, uz područje Zagreba, Zagrebačke i Karapinsko-zagorske županije proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Za predložene izmjene zakona glasovalo je 113 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a 25 suzdržanih.

Prema zakonu, na području na kojem je proglašena katastrofa, država će u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici, a odredbe zakona primjenjivat će se na sva područja koja bi eventualno kasnije mogla biti pogođena potresom.

Fondu za obnovu, kao glavnom provedbenom tijelu u obavljanju stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenju provedbe programa mjera obnove, zakonskim se izmjenama nadležnost proširuje i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. U provedbi obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom, u obnovu se radi povećane djelotvornosti uključuje i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Potresom pogođene kulturno-povijesne cjeline obnovit će se temeljem programa koji će izraditi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave.

Objavljeno: 5. veljače 2021.