Financiranje najamnine osobama čije su nekretnine stradale u potresima produljeno do 15. svibnja 2023.

Građani koji još nisu riješili svoj zamjenski smještaj, a objekti su im stradali u potresu, uz uvjet da udovoljavaju uvjetima Javnog poziva koji je Ministarstvo raspisalo 8. siječnja 2022., mogu se prijaviti za financiranje najma najkasnije do 17. lipnja 2022., a mjera financiranja najma primjenjuje se najkasnije do 15. svibnja 2023., odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Nakon javnih poziva iz svibnja 2020. i ožujka, srpnja i listopada 2021., Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je početkom 2022. i peti Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Osim vlasnika obiteljskih kuća i stanova te njihovih srodnika u prvoj liniji koji su 22. ožujka 2020. te 28. ili 29. prosinca 2021. stanovali i imali prijavljeno prebivalište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na potresom pogođenim područjima, na javi poziv mogu se prijaviti i zaštićeni najmoprimci kao i vlasnici stanova s tih područja koji stanove u svom vlasništvu žele dati u najam osobama koje su ostvarile pravo na financiranje najamnine za zamjenski stan.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine, a njihove su nekretnine u preliminarnom pregledu označene kao N1 (neuporabljivo zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo zbog oštećenja) i kao takve nisu podobne za stanovanje. Jedan od preduvjeta za financiranje najamnine za zamjenski stan je i prijava ugovora o najmu Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi.

Javni poziv raspisan je temeljem Odluke o financiranju najamnine Vlade Republike Hrvatske (Narodne novine broj 17/21, 65/21) i Upute Ministarstva o načinu provedbe predmetne odluke.

Objavljeno: 29. travnja 2022.