Državne nekretnine u samo 150 dana obnovile i opremile 125 stanova za privremeni smještaj stradalnika potresa

Državne nekretnine su u samo 150 dana obnovile i opremile 125 stanova za privremeni smještaj stradalnika potresa. Do mjeseca listopada je 25 obitelji prihvatilo mogućnost smještaja u novouređene stanove.

U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u utorak je održana novinarska konferencija na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti u obnovi objekata stradalih u zagrebačkom i petrinjskom potresu te je istaknuto kako je u obnovu uloženo 2,053 milijardi eura, obnovljeno je 10. 638 objekata i aktivno je 1.313 gradilišta, a uređeni su i stanovi za privremeni smještaj stanovnika s područja pogođenih potresima.

Donošenjem novog Zakona u obnovi u veljači 2023. tvrtka Državne nekretnine d.o.o. uključena je u proces obnove uređivanjem praznih stanova u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja građana do završetka obnove ili izgradnje zamjenske kuće. U samo 150 dana tvrtka je obnovila i opremila 125 stanova i to sedam stanova na području Sisačko-moslavačke županije, dva u Krapinsko-zagorskoj županiji, 12 stanova u Karlovačkoj županiji, četiri stana u Zagrebačkoj županiji i 100 stanova u Gradu Zagrebu.

Mogućnost korištenja zamjenskog stana Državnih nekretnina do povratka u svoj obnovljeni ili novoizgrađeni dom dosada je iskoristilo 25 obitelji, a odlukom Vlade Republike Hrvatske oslobođeni su plaćanja najamnine.  Vjerujemo da će i preostale opremljene stanove stradalnici potresa prepoznati kao kvalitetan i adekvatan prostor za privremeni smještaj, kao što su to prepoznali aktualni korisnici.

Podsjetimo, davanje stanova u najam provodi se temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a svi zainteresirani zahtjev za privremeno stambeno zbrinjavanje podnose Ministarstvu te i ovim putem pozivamo građane koji ispunjavaju uvjete da se jave kako bismo im osigurali smještaj u novouređenim stanovima.

Planove kao i dosadašnje aktivnosti države u obnovi objekata stradalih u potresu pogledajte u prezentaciji resornog Ministarstva ovdje.

Objavljeno: 3. listopada 2023.