Iz medija: Državne nekretnine nakon rekordnih prihoda 2022. nastavile s trendom rasta

Mirela Habijanec, članica Uprave i direktorica Državnih nekretnina d.o.o. koja tvrtku vodi od svibnja 2022., u intervjuu za Večernji list govori o rezultatima poslovanja, svakodnevnim naporima koje Društvo ulaže u cilju učinkovitijeg upravljanja potraživanjima, ali i planovima za budućnost i novim poslovima koji čekaju Državne nekretnine d.o.o.

Državne nekretnine d.o.o. su u 2022. ostvarile rekordne prihode od 17,5 milijuna eura, što je 14% više nego 2021., a neto dobit je bila viša za 23%. Trend rasta prihoda nastavljen je i u 2023., te je do listopada ostvareno 12,3 milijuna eura prihoda, odnosno 7% više nego u istom periodu lani. U prva tri kvartala 2023. u odnosu na isti period 2022. rast prihoda od poslovnih prostora porastao je za 5%, a od stanova za 3%. Sve navedeno pokazuje dobar put aktivacije nekretnina.

Ulažu se svakodnevni napori u aktivno praćenje naplate potraživanja, pooštrene su mjere za naplatu putem instrumenata osiguranja plaćanja kod sklapanja ugovora o zakupu, pojasnila je Habijanec u intervjuu, kao i one vezane za mogućnost stupanja Društva u posjed ako ga npr. zakupnik ne želi dobrovoljno predati. “U devet mjeseci 2023. imamo 7,6% veću naplatu u odnosu na 2021.”, naglasila je te dodala kako se Društvo suočava i s korisnicima koji ne podmiruju uredno obveze te se prema takvim korisnicima iniciraju odgovarajući postupci za naplatu i po potrebi iseljenja.

U tvrtki su jasno postavljeni ciljevi u pogledu aktivacije nekretnina, pa je ove godine objavljeno osam natječaja za zakup prostora te će do kraja godine biti objavljen i deveti, što je najveći godišnji broj natječaja još od 2019. Istovremeno, fokus u upravljanju stanovima bio je na pripremi praznih za smještaj stradalnika u potresu. “Zadaća je bila prioritetna i izuzetno smo ponosni da smo u 150 dana uredili i opremili 125 stanova na području potresom pogođenih županija. Završetkom projekta stradalnicima pružamo novi dom do povratka u njihove obnovljene i time je i Društvo dalo doprinos u obnovi.” ocijenila je Habijanec.

Nakon uspješno obavljenog posla koji je tvrtka preuzela s novim Zakonom o obnovi, odnosno uređenja i opremanja navedenih stanova, u kontekstu nadolazećeg Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, Državne nekretnine očekuju znatan broj novih nekretnina s povećanjem i proširenjem radnih zadataka. Kao preduvjet za daljnji nastavak uspješnog razvoja tvrtke i aktivacije imovine na upravljanju Društva, Habijanec je istaknula započetu reorganizaciju tvrtke, definiranje novih poslovnih procesa i neizbježna kadrovska ojačanja.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Objavljeno: 14. studenoga 2023.