Državne nekretnine na godišnjoj PuRE-net konferenciji u Pragu

Državne nekretnine sudjelovale su na Godišnjoj konferenciji PuRE-net koja je u rujnu održana u Pragu.

Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je Prijenos i tranzicija nekretnina u vlasništvu države. Na konferenciji je sudjelovalo 18 europskih zemalja, članica PuRE-net organizacije.

PuRE-net je europska organizacija koja okuplja agencije, ministarstva i druge organizacijske oblike iz 23 europske zemlje koji se bave upravljanjem državnim nekretninama. Glavna je svrha organizacije povezivanje europskih država te promoviranje i razvoj dobre prakse upravljanja državnim nekretninama u državama članicama. Organizacija potiče dijalog i razmatranje problematike unutar, ali i izvan organizacije, utvrđuje smjernice te potiče suradnju i izvan Europe.

Za naše Društvo ovakve konferencije sjajna su prilika za podjelu znanja i razmjenu iskustava s europskim kolegama, za dobivanje uvida u praksu europskih zemalja, od kojih su neke vrlo slične nama. Prilika je to i za definiranje ideja i uspostavu kontakata, kao i da se uči od onih koji su nešto već implementirali pa se sada vide kako dobre tako i loše posljedice nekog projekta.

Predavači na konferenciji bili su čelni ljudi iz struke, zaposlenici tijela europskih država koja upravljaju državnim nekretninama, ali i vrsni međunarodni stručnjaci na području nekretnina, primjerice direktorica kanadskog Nacionalnog foruma za nekretnine Toby Greenbaum, konzultanti iz Knight Frank-a Josef Karas i Ryan Wray te Bridget Workman, dugogodišnja konzultantica u području upravljanja nekretninama.

Naše Društvo predstavilo se kratkom prezentacijom kojom je nazočne upoznalo sa svojom organizacijskom strukturom, glavnim vrijednostima na kojima temelji svoj rad i aktivnosti, oblicima nekretnina kojima upravlja, glavnim zadacima i izazovima u budućnosti.

S obzirom na to da je upravljanje nekretninama dinamična aktivnost na koju utječu brojni vanjski faktori, od kojih je tržište samo jedan, izuzetno je važno surađivati sa srodnim organizacijama, prenositi dobra iskustva te u suradnji s drugima razvijati i implementirati nove ideje, i naravno, biti značajan dio europskog prostora i tržišta.

Objavljeno: 5. listopada 2018.