Država nudi u zakup 20 poslovnih prostora na izvrsnim gradskim lokacijama

U pet hrvatskih gradova država nudi u zakup 20 poslovnih prostora na izvrsnim lokacijama. U Zagrebu je moguće zakupiti 15 prostora od kojih su neki u Ilici, Prolazu sestara Baković, Masarykovoj ili Zvonimirovoj ulici. U centru Osijeka u ponudi su dva prostora, kao i po jedan u Karlovcu, Vinkovcima i Vojniću.

U subotu 1. veljače 2020. objavljen je natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim se u zakup nudi ukupno 20 poslovnih prostora na izvrsnim lokacijama. U ponudi su poslovni prostori od 12 do 180 m2, a početne mjesečne zakupnine od cca 670 kn do cca 10 000 kn. S najpovoljnijim ponuditeljem sklapa se ugovor o zakupu na deset godina, a najpovoljniji je onaj ponuditelj koji je ispunio uvjete natječaja i ponudio najviši iznos zakupnine.

Na natječaju mogu sudjelovati pravne te fizičke osobe koje imaju registrirani obrt ili obavljaju samostalnu profesionalnu djelatnost. Javni poziv za dostavu ponuda objavljen je na stranicama Državnih nekretnina. Poslovni prostori ponuđeni u zakup mogu se pogledati prema rasporedu iz Javnog poziva u periodu od 17.  do 20. veljače 2020. Rok za podnošenje ponuda je do 25. veljače do 12:00 sati, nakon čega slijedi javno otvaranje pristiglih ponuda.

Zakupom poslovnih prostora na rok od 10 godina omogućuje se višegodišnja sigurnost poslovnim subjektima u obavljanju djelatnosti dok se istovremeno državna imovina stavlja u višegodišnju funkciju. Za istaknuti je kako je prošlogodišnja uspješnost natječaja za zakup državnih prostora iznosila više od 70% te je prisutan kontinuirani interes za zakup poslovnih prostora koji su u vlasništvu države.

Posljednjim natječajem u 2019. godini 8/19 u zakup je ponuđeno 26 poslovnih prostora te je nakon završetka natječaja i javnog otvaranja ponuda predviđeno sklapanje 22 ugovora o zakupu. Najveći interes iskazan je za poslovni prostor od 59,77 m2 u Tkalčićevoj, jednoj od najposjećenijih zagrebačkih ulica, za koji je pristiglo 18 ponuda s ponuđenim iznosima mjesečnih zakupnina od 6 000 kn do 26 500 kn. Uspješnost posljednjeg natječaja za zakup poslovnih prostora u 2019. koji je provelo društvo Državne nekretnine d.o.o. iznosila je 85 posto.

 

Objavljeno: 1. veljače 2020.