Zrno do zrna pogača: Upornošću i strpljenjem do željenog poslovnog prostora

Pogled današnjeg zakupnika ugaonog poslovnog prostora smještenog na zagrebačkom Črnomercu zastao je na ovom državnom prostoru u Ilici 297 još prije desetak godina kada je Dragan Gudiček kao dvadesetogodišnjak iz Slavonije stigao u Zagreb i naselio se u naselju Kustošija. Prostor je tada bio u zakupu urara, a Dragan je u međuvremenu odselio nedaleko Donje Bistre i ondje pokrenuo vlastiti posao. Po struci pekar, odvažio se obogatiti konkurentno tržište pekarskih proizvoda novim imenom iza kojega će stajati jedna domaća i obiteljska priča.

Prvu pekarnu zajedno s proizvodnim pogonom otvorio je 2013. u Poljanici Bistranskoj, a kako je riječ o kraju iz čije okolice potječe njegov djed kao i blizini Zagreba, dobila je regionalno ime „Pekarna Kaj“. Danas Pekarna Kaj posluje na tri lokacije, u Bistri, Zaprešiću i Zagrebu, a cilj joj je ići ukorak s vremenom, u kojemu se zajedno s tempom života mijenja i tempo u pekarstvu, te opstati na tržištu kvalitetom, svježinom i davanjem osobnog pečata.

Da i Državne nekretnine budu mali dio ove lijepe priče o vrijednosti strpljenja i velikom trudu bio je dovoljan jedan javni poziv na vratima državnog prostora s početka priče: „Kada sam vidio oglas da se prostor daje u zakup, termin za preglede je već prošao tako da na pregledu prostora nisam bio. Što sam vidio jednim ulaskom prije 15-ak godina, kada je u tu bio urar, to je bilo to što sam o prostoru znao. Malo sam izvana zaškiljio unutra i bez puno očekivanja predao ponudu koja je meni bila financijski prihvatljiva pa što Bog da.“

Državne nekretnine su poslovni prostor u Ilici 297 od 20-a četvornih metara oglasile sredinom 2022. na natječaju 3/22 i za njega je konkuriralo 5 ponuditelja. Ponuda Pekarne Kaj utvrđena je najvišom valjanom te je kao najbolji ponuditelj pozvana na sklapanje desetogodišnjeg ugovora o zakupu. Zakupnik će reći za postignutu cijenu kako zakup nije skup kada je lokacija dobra, a ono što ovaj državni prostor čini konkurentnim unatoč visokom kućnom broju je njegov ugaoni smještaj.

Lokal u Ilici 297 danas umjesto jednih vrata i dva prozora ima troja vrata čime su omogućeni poseban ulaz za robu i protočnost za kupce, a u unutrašnjosti prostora uklonjen je pregradni zid bivšeg korisnika. Zatečeno stanje zahtijevalo je obnovu postavljanjem keramike te ulaganjem u instalacije struje i vode, nakon čega se novi zakupnik mogao osobno posvetiti dizajnu kako bi sve podigao na viši nivo, povećao funkcionalnost i privukao kupce.

Posvećen obitelji i poslu koji voli, gosp. Gudiček je u zahvalnosti na prijeđenom putu okrenut prema budućnosti: „Od prvog dana bio sam svjestan da ja moram biti taj koji će raditi na temeljima, a o mojoj djeci će ovisiti sve novo što će izgraditi odnosno koraci koji će graditi “brand” jer čemu sve ako nema dalje, ako čovjek ne izgradi nešto trajnije, nije sve u novcu.“ Iako mu je kao malom poduzetniku izazovno proizvesti veću količinu robe i konkurirati velikim pekarskim lancima, smatra da je prednost obiteljske pekarne upravo u prisutnosti malog čovjeka koji uz ime gradi i odnose, uvijek je tu i uvijek brine: „Tko uspije spojiti novu tehnologiju, dobru lokaciju i vrijedne ljude, moći će funkcionirati.“

Pozitivne reakcije okoline i dobra prihvaćenost u kvartu zakupniku su dodatni motiv za nastavak poslovanja u ovom poslovnom prostoru za koji bi se dalo reći da je nagrada čovjeku za njegovo strpljenje, ali i poticaj za zakup nekih novih lokacija koje Državne nekretnine nude u užem središtu grada.

Objavljeno: 1. rujna 2023.