Zakupnica državnog prostora u novu godinu s nagradom za najbolju samostalnu knjižaru i antikvarijat

Kvartovski antikvarijat u državnom prostoru u Španskom, ZUZI Shop, ocijenjen je malom oazom mira i čitateljskog užitka. Zakupnica poslovnih prostora zakupljenih na javnim natječajima Državnih nekretnina osvojila je nagradu Ministarstva kulture i medija u kategoriji knjižara i antikvarijata za najbolju samostalnu knjižaru u 2023.

Dva poslovna prostora u prizemlju poslovno-stambene zgrade u zagrebačkoj četvrti Špansko na adresi Antuna Šoljana 33 zakupnici Mirjani Vulić Šaldić poslužili su kao iskorak u poslovanju iz digitalnog u fizički svijet. Naime, ZUZI Shop je postojao samo kao web shop, ali je upornošću kupaca njegova vlasnica bila privoljena razmotriti mogućnost otvaranja knjižare kao mjesta rada i novih susreta sa zaljubljenicima u knjige.

Ovdje dolazimo do 2020. godine i poslovnog susreta današnje zakupnice s Državnim nekretninama, kada je državni prostor u kojemu danas obrt posluje na neki način pronašao nju i to u prizemlju zgrade u kojoj je stanovala i vodila digitalno poslovanje, a kasnije i do proširenja suradnje kada je zakupila još jedan poslovni prostor. Kod zakupa prvog prostora, za sudjelovanje na natječaju i ispunjenje natječajnih uvjeta bilo je potrebno i strpljenje i malo sreće.

Prema riječima gđe Mirjane, prvi javni poziv za zakup prostora u svojoj zgradi uočili su nakon isteka roka za sudjelovanjem na natječaju te se na prvu činilo da su propustili priliku raditi u zgradi u kojoj žive, no ubrzo se otvorila nova jer je prostor ostao nezakupljen. Iskazali su neobvezujući interes Državnim nekretninama za zakupom. Prostor je ponovno bio predmetom natječaja na kojemu je sudjelovala i gđa Mirjana, a rezultati s javnog otvaranja ponuda pokazali su kako je njezina ponuda druga po iznosu, desetak kuna ispod najpovoljnije ponude. Ali prostor kao da je htio za ovaj kvart baš ovu djelatnost i kao da je znao da će nekoliko godina kasnije u njemu zakupac primiti i priznanje za svoj rad. Naime, dokumentacija najpovoljnijeg ponuditelja nije bila potpuna i tako je gđa Mirjana sa svojom online knjižarom kao sljedeći najpovoljniji ponuditelj ostvarila pravo na sklapanje ugovora o zakupu.

Godinu kasnije prostor je za potrebe ZUZI Shopa postao premalen i postojala je potreba za proširenjem poslovanja. Na natječaju za susjedni poslovni prostor konkuriralo je četiri ponuditelja, a zakupnica je ovaj put, vođena prethodnim iskustvom, odlučnom ponudom na slobodnom tržištu izborila pravo sklapanja ugovora o zakupu i za drugi državni prostor.

ZUZI shopu čestitamo na nagradi i priznanju, a Državne nekretnine d.o.o. kao poslovni partner i ostalim zakupnicima žele uspješno poslovanje koje će kreirati poticajne poduzetničke priče iz poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske.

Objavljeno: 11. siječnja 2024.