Umjetnine iz državne rezidencije s Brijuna izložene oku javnosti na izložbi Klovićevih dvora autorica Najcer Sabljak i Lučevnjak

U petak, 23. travnja 2021., u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom “Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine”, koja ljubiteljima kulturne baštine među odabranim predmetima širokog kulturološkog raspona predstavlja i slike starozavjetne tematike na izložbu pristigle s Brijuna, gdje ih Državne nekretnine čuvaju u sklopu umjetničkog inventara malog i velikog salona Vile Jadranke.

Za ovu bogatu izložbu na kojoj će biti prezentirano oko 200 umjetnina i drugih predmeta iz ostavštine 12 najznačajnijih plemićkih obitelji istočne Hrvatske, Državne nekretnine posudile su dvije slike nepoznatog talijanskog slikara venecijanske škole koje potječu iz posljednje četvrtine 17. stoljeća i rađene su tehnikom ulja na platnu. Sakralne scene prikazuju biblijske likove iz Starog Zavjeta; starozavjetni Josip i žena Putifarova tema su slike koja krasi veliki salon, a barokna slika koja očima umjetnika prikazuje kralja Davida i Betsabeju plijeni pažnju otvorenim pogledom prema malom salonu vile.

Vrijedan i brojan umjetnički inventar rezidencijalnih vila u kojima čuvamo više od 5 000 umjetnina i knjižne građe za Društvo predstavlja posebnu odgovornost, a povijesne okolnosti koji povezuju ove dvije slike sa slavonskim plemstvom pojasnila nam je jedna od autorica izložbe, doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak: “Određene slike koje su na Brijunima, a i u drugim državnim rezidencijama, dio su ostavštine obitelji Eltz, a potječu iz vukovarskog dvorca koji je nakon Drugog svjetskog rata nacionaliziran, a sva imovina konfiscirana. Istraživanjem porijekla umjetnina identificiran je velik broj umjetničkih djela koja su do 2. svjetskog rata pripadala zbirkama plemićkih obitelji s područja istočne Hrvatske.”

O samom konceptu izložbe, autorica je istaknula: “Umjetnine na izložbi posložene su kronološki, od baroka do moderne umjetnosti 20. stoljeća, no istovremeno se kroz prostor odvija priča koja prati plemićke zbirke.” Umjetničke slike s Brijuna na ovoj su izložbi svoje mjesto pronašle u zbirci starozavjetnih scena, a s obzirom na bogatstvo artefakata o kojima brinemo, ovo zasigurno nije posljednja suradnja kojom Društvo čuva od zaborava vrijednu kulturnu baštinu.

Izložba “Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine” realizirana je u suradnji Galerije Klovićevi dvori s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku i otvorena je do 18. srpnja 2021.

Objavljeno: 23. travnja 2021.