Slatki ured Gupčeve zvijezde u misiji revitalizacije zajedništva u kvartu

Učiniti nešto dobro za kvart iz djetinjstva što će novim generacijama u kvartu vratiti radost okupljanja i pokazati da se rad isplati misao je vodilja koja je „ured za slatko poslovanje“ ili u originalu Cake office, dovela do površinom malog ali stropom visokog poslovnog prostora na broju 2 zagrebačke Gupčeve zvijezde.

Vlasnik Cake officea, Martin Kuzhnini, s nostalgijom se prisjeća nadimka „Zveka“ kojim su kao klinci zvali trg na Gupčevoj zvijezdi, istovremeno svjestan kako nove generacije možda razumiju riječ, ali ne i duh vremena koji iza nje stoji: „Perspektiva Zagreba kakvim ga vidim, posebno ako gledamo kvartovski i ako želimo sačuvati zajedništvo, u tome je da ga zaštitimo od prevelikog inozemnog utjecaja, ali i svih drugih okvira koji sputavaju dobre promjene. Vjerujem da puno ljudi ovako osjeća i da žele nešto učiniti za svoj kvart, ali im je potrebna pomoć kako bi se pokrenuli.“ Zbog takvog stava odlučio se odazvati na javni poziv Državnih nekretnina, uložiti u prazan državni prostor koji se našao u njegovom kvartu te svima, a posebno mladima, širom otvoriti vrata i susresti ih u domaćem i obiteljskom ambijentu.

Poslovni prostor na početku Gupčeve zvijezde s 15 kvadrata površine i više od četiri metra visine Državne nekretnine oglasile su putem javnog poziva za zakup poslovnih prostora 4/21 u listopadu 2021. Na natječaju su za njega konkurirala tri ponuditelja, a najbolja ponuda u odnosu na početnu mjesečnu zakupninu omogućila je našem zakupniku pravo na sklapanje desetogodišnjeg ugovora o zakupu.

Zgrada u kojoj se nalazi ovaj državni poslovni prostor pripada Povijesnoj urbanoj cjelini Grad Zagreb pa je zakupnik kod stavljanja prostora u funkciju sve ono što je unutar staroga okvira dozvoljeno učinio novim te je nakon obnove samo vanjski izlog zadržao stari izgled. S obzirom na zub vremena, unutrašnjost je kompletno adaptirana i u skladu s učinjenim elaboratom obložena impregniranim gips pločama, postavljene su nove instalacije struje i vode te sustav za provjetravanje, a kao šećer na kraju izrađene su i postavljene personalizirane foto tapete.

Kako bi uz prodajni prostor na raspolaganju imali i skladište, zakupnik je iskoristio visinu prostora i pronašao rješenje spuštanjem stropa, čime je od gornjeg zračnog prostora stvorio dodatan prostor do kojega se spuštanjem tavanskih ljestava dolazi kroz otvor u novom stropu.

U dobroj vjeri, korak po korak, zakupnik ovog državnog prostora kuca i dalje u nadi da će u sinergiji sa susjedima i lokalnom jedinicom doprinijeti i ekološkom boljitku vanjskog prostora kojim dominira Tramvajska čekaonica ili slobodnostojeći gradski paviljon iz 1935. kao zaštićeno kulturno dobro na Gupčevoj zvijezdi. Osim što je mjesto iskrcaja za Cake office, čekaonica je danas i najvrjedniji i jedini sačuvani primjer moderne funkcionalističke komunalne opreme u gradu Zagrebu.

Objavljeno: 14. ožujka 2023.