Priopćenje povodom interesa javnosti o korištenju rezidencijalnih objekata

S obzirom na učestale medijske upite i interes javnosti u odnosu na rezidencijalne objekte u vlasništvu Republike Hrvatske, trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. očituje se kako slijedi.

Društvo temeljem Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom od 2014. upravlja s više od 5 tisuća nekretnina – stanovima i poslovnim prostorima, diplomatsko-konzularnim objektima te održava i osam rezidencijalnih objekata posebne namjene iz Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Odluka Vlade Republike Hrvatske o korištenju rezidencijalnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske (NN 151/14, 11/15, 47/16) obuhvaća objekte na Brijunima: Vila Brijunka, Bijela vila, Vila Jadranka i Rezidencija Kaštel te na otocima Vanga i Galija, objekt na Hvaru i odnedavno objekt u Visokoj 22 u Zagrebu.

U djelokrugu poslovanja Društva između ostaloga je i tekuće i investicijsko održavanje rezidencijalnih objekata te osiguranje funkcionalnosti navedenih objekata.

Sukladno navedenom ističemo kako Društvo ne plaća državničko korištenje rezidencijalnih objekata, ne organizira niti snosi trošak usluga cateringa, ne raspolaže i nije nadležno za eventualnu evidenciju troškova osiguranja državnika i njihovih eventualnih domaćih ili inozemnih korisnika, pa tako ni troškova reprezentacije poput ugostiteljskih usluga i slično.

Rezidencijalni objekti su štićeni objekti. U vrijeme boravka štićenih osoba objekti prelaze u I. kategoriju štićenih objekata, a Društvo nije ni nadležno ni ovlašteno iznositi informacije. Objekti se koriste temeljem Odluke Vlade (NN 152/14, 11/15, 47/16) i nastavno odobrenjima Predstojnika Ureda premijera.

Također, ovim putem želimo informirati javnost da su u tijeku javni natječaji  za najam i zakup stanova i poslovnih prostora na upravljanju Društvu, a informacije su dostupne na linku: https://hr-nekretnine.hr/vrsta-natjecaja/zakup-najam/.

Objavljeno: 21. srpnja 2016.