Poslovni prostor u Staroj Vlaškoj s plodovima slavonskog vinograda i istarskog maslinika

Dugoročna vizija obiteljskog poslovanja sa željom otvaranja jedinstvenog primjera shopa i kušaonice u glavnom gradu koji će Zagrebu ponuditi ponajbolje od Slavonije i Istre u obliku autentičnih i nagrađivanih vrhunskih vina s iločkih vinograda te najnagrađivanijeg maslinovog ulja Oio Vivo iz istarskih maslinika, dovela je vukovarskog vinara Damira Bogdanovića i njegove poslovne suradnike u državni poslovni prostor u Vlaškoj 33.

Državne nekretnine ponudile su u desetogodišnji zakup ovaj poslovni prostor u prvoj gradskoj zoni, u dijelu stare Vlaške, na natječaju 3/21 iz srpnja 2021. s početnom zakupninom od tada 4.920 kn ili 650 eura. Na otvaranju ponuda u rujnu 2021. za njega je konkuriralo 10 ponuditelja, od kojih je najveća valjana ponuda iznosila 10.100 kuna odnosno 1.340 eura, te je postignut iznos zakupnine po četvornom metru od 21 eura. Gosp. Bogdanović sa svojim obrtom nije dao najveću ponudu, ali je prihvativši iznos koji je ponudio najbolji ponuditelj ostvario pravo prvenstva pri sklapanju ugovora o zakupu poslovnog prostora koje na natječaju proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Od gosp. Bogdanovića saznali smo da je već sudjelovao na natječaju Državnih nekretnina, odnosno da je iz drugog pokušaja ušao u zakup državnog prostora: “Sada kada gledam, drago mi je da prvi put nije bilo uspješno i da sam imao strpljenja da ovaj prostor bude uvršten na natječaj jer je na boljoj lokaciji, a ima i terasu koja je ugostiteljima od presudne važnosti.” Kao i većini obrtnika, cilj mu je ostati u novouređenom prostoru i ostvariti sigurnost poslovanja koja bi mu kao zakupniku omogućila stvaranje nove tradicije i njezino očuvanje za naraštaje koji dolaze.

Otvaranju prostora prema željenoj viziji prethodilo je veliko ulaganje, posebno jer je trebalo zadovoljiti propisane uvjete za dvije djelatnosti, i za trgovinu i za ugostiteljstvo, što su uspješno ostvarili i bez zamjerke ishodili rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima. Zakupnik je kompletno obnovio prostor, a radovi su obuhvatili adaptaciju električnih instalacija kao i instalacija vode i odvodnje, pregrađivanje i obnovu sanitarnih čvorova, kompletno žbukanje i učvršćivanje starih zidova, obnavljanje izloga i ulaznih vrata te ugradnju podnog grijanja i klimatizacije.

Nakon toga novi je zakupnik mogao prionuti završnom uređenju prostora na način da je prema jednostavnoj i modernoj izvedbi arhitekta Vedrana Oštarića u unutrašnjost prostora udahnut ambijent izvorne istarske kantine i kušaonice kao preslike izvornog degustacijskog i prodajnog prostora Oio Vivo smještenog usred najvećeg pojedinačnog maslinika u Istri.

I dok se s jedne strane posjetiteljima istarskog shopa u ostakljenom prostoru uz degustaciju pruža i otvoren pogled na maslinik, Pulu i brijunsko otočje, sinergijom hrvatskih uljara, vinara i Državnih nekretnina kulturno-povijesna cjelina glavnog grada osvježena je ostakljenim vizurama Oio Vivo & WINE bara koje Zagrepčane, njihove goste i turiste pozivaju okusiti plodove s bogatog tla Istre, ali i nekadašnje Panonije na čijem se plodnom tlu nalaze vinogradi i vinarija Bogdanović.

Objavljeno: 23. siječnja 2023.