Poslovni prostor oblikovan u skladu s osobnom vizijom i poslovanjem obrtnika

Na natječaju za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske u svibnju 2021. našao se prostran poslovni prostor udaljen manje od pet minuta od središnjeg zagrebačkog trga. U to isto vrijeme, Antonija Tretinjak, vlasnica uslužnog obrta smještenog nekoliko kućnih brojeva dalje s arhitekticom je tražila rješenje za preseljenje poslovanja u veći prostor i pronašla ga na natječaju Državnih nekretnina d.o.o., u dvorišnom dijelu Ilice na broju 35: “Za javni natječaj sam saznala putem društvenih mreža, lokacija me odmah privukla jer sam željela nastaviti raditi u centru grada, a prostor je bio upravo ono što je arhitektica preporučila, skladišnog tipa. S obzirom na to da među stanovima u blizini zbog posljedica potresa nismo pronalazile adekvatan prostor, ostala sam iznenađena kada je tako nešto bilo ponuđeno u centru grada.

Poslovni prostor u Ilici 35 veličine 152,94 m2 oglašen je na natječaju za zakup poslovnih prostora 2/21 objavljenom krajem svibnja 2021. Prije donošenja odluke o sudjelovanju na natječaju, današnja zakupnica je prema pravilima natječaja zajedno s drugim zainteresiranim ponuditeljima imala mogućnost uživo pogledati poslovni prostor. S obzirom na to da se svi prostori s natječaja u zakup daju u viđenom stanju, tu je mogućnost i iskoristila: “Na prvi pogled prostor je bio upravo to što tražim, velika prazna hala koja će mi omogućiti da je oblikujem prema potrebi. Idealno mi je odgovarao dimenzijama koje su omogućile raspored kabina i pomoćnih prostorija. Bez obzira na derutnost prostora, odmah sam imala jasnu viziju njegovih mogućnosti.

Stavljanje prostora u funkciju i preuređenje u onom svjetlu u kojemu je zakupnica vidjela svoj novi radni prostor zahtijevalo je ulaganja. Osim dodatne izolacije vanjskog zida i podnog grijanja, uloženo je u nove instalacije vode i struje te je prostor stavljen u funkciju u prosincu 2021.

Odabirom lokacije i uređenjem prostora zakupnica je unijela novo osvježenje u dvorišne vizure Ilice, a zadovoljna suradnjom s Državnim nekretninama, nastavit će pratiti javne natječaje ne bi li u blizini pronašla i manji prostor uredskog tipa koji joj još nedostaje. Pravo na sklapanje ugovora o zakupu za ovaj veliki prostor zakupnica je ostvarila temeljem najbolje ponude na natječaju s ponuđenom 15% većom zakupninom od početne.

Kao pročelnica Sekcije kozmetičara i pedikera pri Udruženju obrtnika grada Zagreba, gđa Tretinjak je istaknula da obrtnici, kada nude zakupninu, ne razmišljaju samo o tome kako ući u prostor, već su sigurni zakupnici s obzirom na to da je njihov rad ujedno i egzistencija vlasniku obrta i zaposlenicima. Ono u čemu vidi prednost poslovanja u državnom poslovnom prostoru i što je prvenstveno utjecalo na odluku za sudjelovanjem na natječaju je mogućnost dugoročnog zakupa s obzirom na desetogodišnji ugovor, gdje se vidi i u nastavku svog radnog vijeka, a nada se i zakonskim propisima koji će isto omogućiti.

Svi zainteresirani za zakup državnog poslovnog prostora na stranici za iskaz interesa mogu pogledati dio slobodnih prostora i zajedno s Državnim nekretninama kreirati listu budućih natječaja za zakup te sudjelovanjem na javnom natječaju osvojiti prostor i oblikovati ga u skladu s osobnom vizijom i potrebama poslovanja.

Objavljeno: 5. svibnja 2022.